palpal

Dodik zaobišao Trebinje i Luku zbog Čovićevog rođendana

Da su Trebinje i Hercegovina posljednja rupa na svirali za Dodika, njegov režim i bahatu vlast, pokazuje i proslava Preobraženja Gospodnjeg, slave grada Trebinja i Sabornog hrama. Dodik i Željka Cvijanović zaobišli su u širom Luku jug Hercegovine, jer im je Doboj u središtu interesovanja, a kao izaslanika poslali su Radovana Nejakog Viškovića, koji je beznačajna politička figura, bez bilo kakvog autoriteta, ugleda i političkog uticaja.

Dodik je sinoć sletio u Mostar, i svi su očekivali da će poslije sastanka sa mostarskim Srbima pridružiti do Trebinja i biti na velikoj litiji ulicama najjužnijeg grada Srpske, ali ipak iako su ga njegovi vjerni čauši strpljivo čekali, ipak nije doletio a od Mostara mu je trebalo svega 10-ak minuta leta helikopterom. Od čestitke slave Trebinjcima mnogo važnija mu je bila čestitka rođendana Draganu Čoviću, pobratimu iz Blajburške koalicije, i druženje sa hrvatskim ministrima nego sa svojim narodom.

Srbi i povratnici u Mostaru inače mu služe za političke predstave, te kao jeftine mekinje za unosnu trgovinu jer je njegov odbornik, dr Milivojević, bio ključan da HDZ i Čović izaberu novog gradonačelnika Mostara a zauzvrat povratnici u dolinu Neretve nisu dobili ništa. Sastanak sa povratnicima je bio samo paravan da se prikrije stvarna namjera – odlazak na rođendansku žurku kod svog pobratima, drugara i partnera.

Ovo nije izborna godina pa Dodika nije velika briga za Hercegovinu, al je poruka jasna – do Hercegovine i Hercegovaca, koju je raselio i opustošio, stalo mu je kao do lanjskog snijega. Sigurno će češće svraćati naredne godine, kako bi pred izbore izmislio neka nova te ponovio stara obećanja o aerodromu, kliničkom centru, hidroelektranama, blokovima i termoelektranama, a ostaje da se vidi da li će se naivni Hercegovci ponovo, kao ribe, zakačiti za istu udicu, o kojoj vise 15 godina.

Osim što je još jednom ponizio Trebinje i Hercegovinu, Dodik je nedolaskom na slavu grada poslao jasnu poruku i svom gen-seku Luki Petroviću. Već duže vremena su među njima narušeni odnosi, vlada veliko nepovjerenje i animozitet, i samo je pitanje dana kad će don Luka biti smijenjen sa mjesta gen-seka Partije i direktora Elektroprivrede Republike Srpske.

Da mu nije brata Rada u Beogradu i njegovih veza sa Vučićem, koga se Dodik jako plaši, davno bi Luka završio u „Ševeningenu HET-a“, sa Markom Mitrovićem i ostalim potrošenim i odbačenim kadrovima Partije, a ovako je pitanje dana kad će biti pušten niz vodu sa šurom Ilijom, jer većina članova i funkcionera SNSD-a ne mogu da ga gledaju očima.

 

Nebojša Vukanović