palpal

Đorđe Vučinić: Ekološka katastrofa prijeti Bileći i jugu Hercegovine

Ko je posljednju platu primio za jesen 2022. godine u Opštini Bileća, pravi je srećnik, s obzirom da oni koji se finansiraju putem grantova plate nisu gledali od prošlog ljeta. Posljednja plata koju su primili radnici Javnog preduzeća “Prečistač otpadnih voda” u Bileći bila je ona za mjesec JUN 2022. godine. Radnici, kojih ima 23, prijetili su štrajkom početkom godine, ali s obzirom na prirodu djelatnosti kojom se bave, nisu u mogućnosti prekinuti svoj rad, niti ga smanjiti na minimalan, jer je jasno kakve posljednice po zdravlje stanovništva i životnu sredinu može da izazove njihov prekid rada.

Ovo je primer kolateralne štete pustošenja Bileće u posljednja dva mandata, kada je dug narastao na 20 miliona KM.Preduzeće je u blokadi od januara 2023. godine, te je sav novac (10.000KM) koji je stizao iz Hidroelektrana na Trebišnjici otišao u Poresku Upravu RS. Situacija je tako teška da prijeti i isključenje električne energije zbog neplaćenih računa.

I dok se čekaju dva miliona u Bileći, onaj Dodikov iz predsjedničkog budžeta, te onaj Viškovićev iz Vlade RS, koje je najavio i sam Milorad Dodik 21. marta, nema ni one jedne plate koju je obećao uplatiti, takođe iz predsjedničkog budžeta, na račun Opštine Bileća.

Tom prilikom je najavio da će pitanje kolektora, odnosno Javnog preduzeća  “Prečistač otpadnih voda” staviti na dnevni red zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Koliko je ozbiljna najava bila, najbolje govori podatak da na dopis iz ovog preduzeća upućen resornom ministarstvu za vodoprivredu nema nikakvog odgovora, pa se postavlja pitanje da li uopšte ministra Sava Minića interesuje problem ovog preduzeća, ali i ekološke katastrofe koja prijeti Bileći, ali i Trebinju i Herceg Novom.

Problem za prečišćavanje otpadnih voda za svega 10-ak dana neće biti plate, već nedostatak osnovnih sredstava za rad – ulja za kompresore i feri-hlorida.Ispuštanje zagađene vode uticaće na kvalitet životne sredine, prije svega na kvalitet vode Bilećkog jezera, koji je prvi prijemnik zagađena, ali i na kvalitet podzemnih voda i kvalitet zemljišta.

Ako kolektor prestane sa radom za 10-ak dana, koliko još sa postojećim sredstvima mogu opstati, postavlja se pitanje kakvu će vodu piti i Bilećani i Trebinjci, ali i Novljani.

 

Đorđe Vučinić