palpal

Bruka i sramota – mrvice za borce

Tihi sukob i netrepeljivost između demobilisanih boraca Trebinjske brigade i Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske, okupljenih u Gradskoj boračkoj organizaciji Trebinja, i gradskih vlasti oličenih u gradonačelniku Mirku Ćuriću, nažalost se osjetio i juče tokom obilježavanja Dana Trebinjske brigade.

Iz poštovanja prema demobilisanim borcima i boračkoj populaciji nisam želio juče pisati o novom sramnom odnosu i poniženju boraca, ali je velika bruka i sramota za cijeli grad, ne samo za vlast, što ni praznik nije mogao proći bez javnog pokazivanja prezira i sramnog odnosa gradskih vlasti prema borcima.

Od skoro 31 milion gradskog budžeta u 2021. godini borcima svakako pripadaju samo mrvice, ali je neshvatljivo da grad Trebinje od ogromnog budžeta i silnih novaca koje bahati vlastrodršci svakodnevno troše nije bio u stanju da kupi nekoliko boca soka i piva, kako bi se demobilisani borci osvježili nakon pomena i polaganja cvijeća na suncu.

Ponižavajuće da grad Trebinje, kao domaćin, nije bio u stanju da obezbijedi pristojnu mezu i piće za borce nakon pomena, da nisu bili u stanju kupiti neku gajbu piva i malo sokova, već su borce dočekali sa par boca domaće brlje, rakije i nekoliko čačkalica.

Naravno da ništa nije slučajno jer Ćurić, ali i njegov mentor Luka Petrović, žele i na ovaj način da pošalju jasnu poruku borcima, da su na marginama i posljednja rupa na svirali prioriteta lokalnih moćnika i gradskih vlasti. Borci su ogorčeni, ali zbog dostojanstva i ugleda ne žele da javno reaguju već čekaju pogodnih priliku da u lice ponovo kažu gradskim ocima šta misle o njihovom sramnom odnosu i ponašanju, te činjenici da ni poslije nekoliko godina nisu ispunili obećanje o zapošljavanju boraca, što je i uzrok svih problema i nesporazuma.

Kako siju tako će i požnjeti. Ne mogu ni zamisliti kako nam se smiju u Dubrovniku na šta smo spali, jer svaka čast HVIDRI, Dubrovniku i Hrvatskoj kako uvažavaju svoje borce, za razliku od naših dezertera na vlasti.

Sramota je cijelog grada i društva da 3000 boraca koji su ginuli i 4 godine branili grad ne mogu dostojanstveno jedan dan u godini obilježiti Dan Trebinjske brigade ali valjda se stvari promjene i sve dođe na svoje, vjerovatno onog dana kad dezerteri, ratni profiteri i kukavice budu na začelju, potonji, a ne prvi, zauzimali mjesto u društvu i vlasti koje i zaslužuju.

 

Nebojša Vukanović