palpal

Analiza rezultata izbora u Bijeljini pokazuje razmjere krađe glasova

Prosta i kratka analiza objavljenih izbornih rezultata pokazuje da je samo u Bijeljini Jeleni Trivić i opozicionim strankama ukradeno najmanje 16 000 glasova, što je dovoljno da se riješi konačno pitanje „pobjednika“, a da se ne govori o Doboju, Zvorniku, Prijedoru, Kotor Varoši i drugim mjestima u Srpskoj. Prema rezultatima CIK-a BiH, razlika između Jelene Trivić i Milorada Dodika u oktobru prošle godine bila je svega 1850 glasova, a sada je Ljubiša Petrović u Bijeljini rasturio Koaliciju za pljaču Bijeljine sa 17 300 glasova, jer je bilo 1000 posmatrača da odbrane izbornu bolju naroda.

Po CIK-u i Suadu Arnautoviću, Jelena Trivić u oktobru u Bijeljini dobila podršku 25 519 građana a Milorad Dodik 23 657 glasova, dok je sada, u nedelju, protiv opoziva Ljubiše Petrovića glasalo 32 380 glasača a za opoziv 15 021 glas. Dakle opozicija sada ima 8000 glasova više, a režim 8000 glasova manje na gotovo identičan broj glasova, a jasno je svima da se za pola godine nije moglo doći do takve promjene raspoloženja naroda i da je ključ u 1000 posmatrača koji su u nedelju bili angažovani i nije moglo doći do krađe glasova.

Teško je opoziciji da obezbjedi istovremeno 10 000 posmatrača kako bi branila izbornu volju građana na svim biračkim mjestima, a kada su lokalni izbori u jednom mjestu, sada u Bijeljini, ranije u Tesliću, Višegradu, Doboju, opozicija se može organizovati, dovesti u jedno mjesto iskusne i pouzdane posmatače iz svih krajeva Srpske i spriječiti krađu, a onda je rezultat pobjeda.

Bijeljina je pokazala da je jedini ključ za rješenje problema izbornih krađa i prevara, uvođenje video nadzora na svakom biračkom mjestu,  skeniranja glasačkih listića, otiska prsta i ličnih karata, stroga kontrola i transporenrnost izbornog procesa jer je sada svima jasno da su više od decenije „rezultati“ izbora i glasanja  rezultat rada brojača a ne stvarne volje glasača.

Posebna je analiza rezultata glasanja za Narodnu skupštinu RS i Parlament BiH, i nevjerovatna odstupanja, gdje naša Lista za pravdu i red u izbornoj noći sa skoro 7% glasova u Bijeljini ima direktan poslanički mandat, da bi kasnije stalno padali na 5,2%, jer su u jednoj školi odstupanja bila od 15%, koliko smo osvojili gdje smo imali posmatrača, do svega 1,2% gdje Lista za pravdu i red nije imala posmatrača, a jasno je šta je pozadina „rezultata“ i kako smo „izgubili“ mandat. To se dešavalo širom Srpske pa smo za Parlamentarnu skupštinu BiH, koja se prva brojala, četvrta po snazi Lista u Srpskoj, a za Narodnu skupštinu smo stalno „padali“ kako su se unosili naštimani podaci, pa smo na kraju završili sedmi, a da se „brojalo“ još nekoliko dana možda ne bi mi prešli cenzus.

Kontrolno brojanje Centralne izborne komisije BiH, čiji rezultati nikada nisu javno objavljeni iako je to zakonska obaveza, utvrdilo da je za nivo predsjednika Republike Srpske ukradeno najmanje 17 000 glasova. Ovaj podatak se odnosi samo na prepravljanje zapisnika i pogrešan unos podataka sa biračkih mjesta, bez ukradenih glasova na druge načine, ubacivanjem buntova glasačkih listića gdje opozicija nije imala članove biračkih odbora,  glasanjem bez lične karte i dokumenata, pravljenjem nevažećih listića..

 

Nebojša Vukanović