palpal

Učestalim letovima Vlada uspostavila čarter-liniju Banjaluka – Tivat

Izgleda da je Vlada Republike Srpske već početkom juna uspostavila sezonsku, ali redovnu čarter liniju od Banjaluke i aerodroma Mahovljani do Tivta i crnogorske obale. Osim današnjeg leta i povrataka u Banjaluku, vladin avion „Cesna C500“, registarskih oznaka E7SBA, samo u posljednjih 6 dana čak u tri navrata je letio do Tivta iz Banjaluke.

 

Tako je u posljednjih šest dana vladin avion E7SBA letio do crnogorskog primorja 12., 14. i danas, 18. juna, i odmah po iskrcavanju putnika vratio se iz Tivta u Banjaluku. Ko su putnici znaju u Vladi, Vazduhoplovnom servisu Republike Srpske i upravi Aerodroma Mahovljani, a pitanje je da li će odgovoriti javnosti ko to putuje na jug o Crne Gore i ko plaća skupe troškove.

 

Ne bih griješio dušu, možda je slučajnost, ali neke javne ličnosti iz vrha vlasti su proteklih nekoliko dana na tviteru pisale i objavljivale fotografije iz Crne Gore, pa se može prrtpostaviti da bi neko iz vrha vlasti mogao biti na spisku misterioznih putnika.

Avion „Cesna C500“ registarskin oznaka E7SBA registrovan je na Vladu Republike Srpske, govore podaci sa sajta „Flajtradar24“, koji evidentira i prati podatke i letove svih aviona.

Ranije je portal Kapital pisao da je Vlada Republike Srpske bila prodala ovaj avion Tehničko-remontnom zavodu Bratunac, koji je u vlasništvu Slavena Ristića, privrednika bliskog vlastima, a potom da ga je on preporodao sinu direktora Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske Slavena Ilića. On je tako u klasičnom sukobu interesa jer je avion često iznajmljivao Vladi Republike Srpske. Ipak avion „Cesna C500“ sada se vodi da je u vlasništvu Vlade Republike Srpske, a teško da se bez istrage zvaničnih organa može raspetljati zamešateljstvo, letovi, cehovi i poslovi iza kulisa.

Bilo bi dobro da tzv. „premijer“ Radovan Višković ili direktor Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske Sreten Ilić odgovore javnosti ko koristi, a ko plaća letove aviona i koliko se za te namjene troši novaca.

 

Nebojša Vukanović