Rekvijem za Batagon

Posle samo godinu dana, famozna kompanija Batagon je pred gašenjem i stečajem, a operacija režima i dvorskih tajkuna nakon tihog dekrešenda doživljava potpuni krah, kako sam i najavljivao. Najveća investicija kontraverzne kompanije, kupovina hotela „Bistrica“ od Vlade Republike Srpske, umjesto najavljenih velikih ulaganja, modernizacije i rekonstrukcije okončala se zatvaranjem i otkazom za sve zaposlene radnike.

Vlasnici Batagona čestitali su Vaskrs radnicima tako što su im umjesto kore jaja poslali otkaze i Ugovore o prestanku radnog odnosa, sa porukom da se prijave na Zavod za zapošljavanje Republike Srpske. Otkazi su uručeni po završetku zimske sezone, koja je bila veoma uspješna, ako je vjerovati čelnicima Olimpijskog centra koji su se hvalisali dobrim rezultatima. Postavlja se pitanje zašto, gdje su završili novci i kakve su njihove obaveze iz Ugovora koji su sklopili sa Vladom?

Najveći krivac je nesretna Vlada i „premijer“ Višković koji su uporno tvrdili da je Batagon ozbiljna kompanija, iako sam ih mjesecima upozoravao da se radi o kontraverznoj of-šor kompaniji u rukama prevaranata i preklinjao ih da im ne prodaju hotel Bistricu, Pavlović banku i Aluminu.

Prava je sreća pa sam odlaskom u švajcarski Cug i pravovremenim raskrinkavanjem velike prevare spriječio predaju Alumine i Fabrike glinice Birač u ruke prevaranata bliskih vlastima, jer bi sada više od 1000 radnika iz Zvornika završilo na ulici i doživjeli bi sudbinu radnika hotela Bistrica.

Višković mora da izađe u javnost, objavi Ugovor o prodaju Bistrice koji je potpisao i položi račune narodu zašto je uprkos brojnim upozorenjima sklopio štetan Ugovor, kao i spornu prodaju atraktivnog  zemljišta na Jahorini.

Vlada mora povratiti vlasništvo nad hotelom Bistrica i sve radnike vratiti na posao, a svi odgovorni, među njima resorni ministar i pravobranilac Milimir Govedarica koji je ćutao i nije spriječio negativnim mišljenjem štetan posao, moraju odgovarati zbog propusta, zloupotreba i štetnih ugovora.

 

Nebojša Vukanović