palpal

Ekocid i uništavanje rijeka u vanrednom stanju

Vanredno stanje, zabrane okupljanja i kretanja stanovništva, bahata vlast i njeni tajkuni koriste za odrađivanje prljavih poslova ispod radara javnosti, kada narod ne može da se okupi, protestvuje i izrazi nezadovoljstvo pogubnim i suludim potezima otuđenih centara moći. Tako su u poslednjih mjesec dana počeli i intezivirani radovi na gradnji više malih hidroelektrana na čistim planinskim rijekama, praveći ekocid kakav nije zabilježen u prošlosti, jer se rijeke i riblji fond uništavaju, mještani okolnih sela ostaju bez pitke i vode za navodnjavanje, a životna okolina mijenja iz korjena.

Osim tajkuna i njihovih pokrovitelja političara koji im daju dozvole i koncesije, dijeleći profit u četiri oka, niko drugi nema koristi već ogromnu štetu, jer se priroda mijenja iz temelja i sigurno ćemo svi snositi posledice ekološke katastrofe koju izazivaju pohlepni i bahati. Male hidroelektrane se ne grade samo u okolini Foče, već i na rijeci Prači u Kadinu Vrelu, u blizini Jahorine, Sokocu, Romaniji i drugim mjestima.

Iako nema građevinsku dozvolu i svu neophodnu dokumentaciju, najveći tajkun iz Foče Gordan Pavlović, veoma blizak SNSD-u i gradonačelniku Zvornika Zoranu Stevanoviću, i njegova firma PAVGORD, uništavaju i pregrađuju korito planinske rijeke Bjelave u blizini Foče, kako bi sagradio mini hidroelektranu. Radovi se izvode dijelom i na privatnim parcelama mještana okolnih sela, koji se protive gradnji MHE, ali uprkos prijavama lokalna inspekcija i organi ne smiju da izađu na lice mjesta, obustave radove i ekocid jer su korumpirani i ucijenjeni. Planinska rijeka je gotovo presušila nakon što su je bageri razrovali i ispresjecali korito, a sličan ekocid urađen je u obližnjem naselju Miljevina, koje je nakon 100 godina ostalo bez pitke vode jer je na izvorištu rijeka okrenuta u cijev za malu hidroelektranu umjesto za rezervar za pitku vodu, zbog čega je lani obustavljena nastava u školi a više stotina mještana protestvovalo protiv gradskih vlasti, koje su najodgovornije.

Mještani su ogorčeni na lokalnu i republičku vlast, i najavljuju proteste i blokade već naredne sedmice, uprkos pandemiji i blokadi, kako bi skrenuli pažnju javnosti, zaustavili radove i  zaštitili planinsku čistu rijeku od uništenja.

Kad mačke nema miševi kolo vode, a kada u zarobljenoj državi ne funkcionišu institucije događa se ovakva anarhija i ekocid. Tajkuni imaju privilegovan položaj, struju prodaju po posebnim cijenama Elektroprivredi, koja se obaveže da će 15 godina otkupiti svu proizvedenu energiju po visokim cijenama, a većina malih hidroelektrana nema zaposlenih radnika, lokalnim budžetima plaća od 1 do 3 % naknade, količina proizvedenen struje je beznačajna za funkcionisanje elektro-energetskog sistema, tako da svi imaju štetu osim gazde, najčešće tajkuna bliskog vlastima.

Zamisite da država seljacima garantuje 15 godina otkup proizvoda po posebnim cijenama, kao što je slučaj sa MHE, kako bi se za par godina udvostručila poljoprivredna proizvodnja i količina proizvedene hrane, a ne bi bilo ekocida i uništenja prirode. Sve se opet obračunava narodu i građanima, koji imaju uvećane račune za električnu energiju zbog finansiranja „obnovljivih“ izvora energije, a ta sredstva upravo idu u džepove tajkuna i vlasnika mini-hidrocentrala.

Čim se oslobodimo jarma i ropskih lanaca sve štetne Ugovore  i koncesije treba raskinuti, jer su nezakonito dodijeljene političkom korupcijom, sve male hidroelektrane treba minirati i uništiti, vratiti rijeke u prirodan tok, a odgovorne izvesti pred Sud i strogo kazniti zbog zloupotrebe položaja, užasne štete i ekocida.

 

Nebojša Vukanović