palpal

Kako se izvlače novci i kupuju stanovi u Moskvi

Teško je i nepojmljivo prosječnom građaninu Republike Srpske shvatiti razmjere pljačke i pohlepe otuđene političke oligarhije i moćnika na vlasti. Ilegalno i nezakonito prebacivanje novaca iz budžeta Republike Srpske u Rusiju za fiktivne potrebe rada Predstavništva Republike Srpske jedan je od primjera pljačke građana i izvlačenja narodnog novca iz budžeta u privatne džepove moćnika. Već iz prve rečenice Dopisa, koji je šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović uputio Vladi Republike Srpske 13.01.2020. godine, u kome se navodi da se od Vlade traži novac u skladu sa „dogovorom sa višim rukovodstvom Republike Srpske“, jasno je da se krši ustavni poredak i pokazuje kako postoji neko iznad Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske koji odlučuje o prebacivanju i trošenju novaca iz budžeta.

 

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović uputio je 13.1.2020. godine Dopis Vladi u kome traži da mu se odobri dodatnih 375 000 evra plus 20% za plaćanje PDV-a, za navodnu promociju industrijskih potencijala Republike Srpske u Rusiji. Zanimljivo da Perović traži ogroman novac za učešće na izložbi koja je već održana, što jasno piše u Dopisu, te traži da se finansira nešto što je već plaćeno i održano, što govori koliko je zahtjev (ne)utemeljen.

Višković je brzo izašao u susret zahtjevu Duška Perovića, pa je Vlada 06.03.2020. godine donijela Zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo finansija Srpske da obezbijedi 880 000 maraka za „promociju privrednih potencijala Republike Srpske na ruskom tržištu“, a za realizaciju Zaključak zadužuje se Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Već 19.3.2020. donijeto je Rješenje kojim se odobrava relokacija sredstava Budžetske rezerve u iznosu od 880 000 maraka i novci su prebačni u Moskvu na račune Predstavništva Republike Srpske.

Zanimljivo da je 6 mjeseci ranije, 19.09.2019. godine, Vlada Republike Srpske donijela Zaključak da se upoznala sa „usmenom informacijom o zahtjevu za dodatno finansiranje u vezi sa promocijom ekonomskih i turističkih potencijala Republike Srpske“ i zadužila Ministarstvo finansija Republike Srpske da obezbijedi 880 000 maraka za promociju, i to 570 000 maraka Ministarstvu privrede i preduzetništva a 310 000 Ministarstvu trgovine i turizma. I ovi novci su prebačeni u Rusiju.

Dakle, za pola godine, pored 880 000 maraka redovnog finansiranje rada Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, prebačeno je dodatnih 1 760 000 maraka za navodno promovisanje potencijala Republike Srpske u Rusiji i učešće na sajmu. Jasno je da se radi o izvlačenju novca, da se pojedine prenaduvane stavke fiktivno plaćaju dva puta, a da je novac završio u džepovima moćnika.

Prema mojim saznanjima u martu ove godine iz Vlade na račune Predstavništva Republike Srpske u Moskvi prebačeno je još 2,4 miliona maraka, po 1,2 miliona preko računa Ministarstva trgovine i turizma te Ministarstva privrede i preduzetništva, ali Odluke nisu objavljene u Službenom glasniku, iako je to obaveza. Radi se o jasnim zloupotrebama i organizovanoj pljački budžeta, naroda i narodnog novca.

I onda se pitamo otkud našim moćnicima, tajkunima i političarima, nekretnine i stanovi u Moskvi?

Detaljnije u video prilogu..

Bonus video: Stan porodice Dodik u Moskvi.