palpal

Zla maćeha, istok i zapad Srpske

Ne znam iz kog razloga, ali režim Milorada Dodika punih 20 godina sistematski razara istočni dio Republike Srpske i ophodi se prema prostoru od Zvornika do Trebinja kao prema nekoj koloniji i sirovinskoj bazi koju treba bez milosti eksploatisati do krajnjih granica.  Šuma se sječe nemilosrdno i pretvara u goleti, kopa se rude i ugalj za proizvodnju struje, truje narod, uništavaju rijeke i eko sistem, a zauzvrat ne ulaže se ništa kako bi narod opstao na ovom prostoru, zbog čega su mnogi krajevi gotovo opustjeli jer narod, posebno mladi, bježe glavom bez obzira.

Maćehinski odnos najbolje se može videti u izgradnju i održavanju puteva. I dok se na zapadu Republike Srpske, od Bijeljine do Banjaluke i Prijedora, pored dobre mreže magistralnih puteva i željezničke pruge gradi i nekoliko stotina kilometara autoputeva i ulažu milijarde, na istoku Vlada i Putevi Srpske godinama nisu u stanju ni da zakrpe rupe na dotrajalim putevima.

Pogledajte vidoe prilog sa puteva oko Čajniča i Foče, te uporedite sa putem Banjaluka – Prijedor, koji je nedavno rekonstruisan, i pored koga vlast namjerava da gradi još i autoput vrijedan čak 2 milijarde maraka, i sve će biti jasno. Vlast je gora od zle maćehe i bilo kog okupatora iz prošlosti.

Situacija se neće promijeniti sve dok se ne promijeni vlast, ne prestane autoritativma vladavina i samovolja jednog čovjeka, i dok autentični politički lideri sa istoka Srpske ne budu dio vlasti i svojim autoritetom se izbore za ravnopravan odnos i ravnomjeran razvoj svih dijelova Republike Srpske

 

Nebojša Vukanović