palpal

Zeljković propjevao na saslušanju, uperio prst u Vlada Đajića!?

Prema mojim informacijama iz Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, prije nekoliko dana tužioci su ponovo saslušali bivšeg direktora Zavoda za javno zdravstvo Srpske Branislava Zeljkovića zbog proširenje istrage i sporne nabavke 28 termalnih kamera za mjerenje tjelesne temperature, koje su plaćene po mnogo većim cijenama od tržišnih. Nisam ja, Đajić je – u najkraćem bi se moglo opisati saslušanje Zeljkovića pred specijalnim tužiocem Sanjom Tadić Stoisavljević.

Zeljković je tužiocu izjavio da je imao poziv od direktora Kliničkog centra Vlade Đajića, koji mu je rekao da je situacija alarmantna i da mora odmah hitno nabaviti skupe termalne kamere od firme A.R.M.S. sistemi D.O.O. u vlasništvu Vladimira Vuletića.

Poslije toga Vuletić je došao na sastanak kod Zeljkovića u Institut, po dogovoru sa Vladom Đajićem, a postoje listinzi telefonskih poziva uhapšenog direktora koji potvrđuju komunikaciju Vuletića, Đajića i Zeljkovića u periodu nabavke spornih kamera.

Kamere su nabavljene direktnom pogodbom, pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja u javnosti, i plaćene su 299 000 maraka bez PDV-a. Nezvanično, plaćeno je 28 termalnih kamera, a isporučene su samo dvije!? Čudno je zašto je Zeljković direktno pregovarao sa firmom bez ikakvih referenci, koja je osnovana 2018. godine, i ima skroman promet sa svega 2 zaposlena radnika?

Specijalni tužilac Sanja Tadić Stoisavljević proširila je istragu i na direktora KBC Vlada Đajića, a pored toga Đajić je predmet istrage i u predmetu „Kiseonik“ koju vodi tužilac Slobodan Ćelić i Uprava kriminalističke policije Republike Srpske.

Očito je da se visoki funkcioneri na vlasti nisu trudili puno da prikriju namještanja i zloupotrebe sa javnim nabavkama, a pitanje je da li će politika i moćnici upetljati, do koga će tužioci doći i gdje će se sve prošititi istraga.

 

Nebojša Vukanović