palpal

Zbornik uznemirio premijerku

Predsjednica Vlade Republike Srpske i kandidat SNSD-a za predsjednika Srpske jako je uznemirena od kako sam objavio novi broj Glasa komune u kome sam analizirao 20 godina vlasti Milorada Dodika. To potvrđuju njene nervozne izjave na skupovima SNSD-a i RTRS-u u kojim tvrdi da se protiv nje sprema snažan udar i napadi na njenu porodicu. Nikada nisam napadao ničiju porodicu, i kao neko kome je nedavno Željkin šef IP RTRS-a prekopavao djedove kosti i vodio prljavu kampanju protiv strica i članova porodice, odlično znam šta znači kada nedužni kolateralno ispaštaju u političkim obračunima i pokušajima diskreditacije.

U Zborniku o 20 godina vlasti Milorada Dodika svega nekoliko rečenica je posvećeno Željki, ali velika nervoza i njeni istupi govore da je meta pogođena u središte. Smatram da građani Srpske, prije glasanja na izborima, treba od kandidata SNSD-a za predsjednika Srpske da čuju  kratke odgovore na dva prosta pitanja.

   Građane Srpske interesuje da li je djed Željke Cvijanović, majčin otac, Pejo Marić, po nacionalnosti Hrvat iz okoline Dervente, i u čijoj je vojsci bio satnik u periodu od 1941. do 1945. godine? Takođe očekujemo odgovor na pitanje da li je njen ujak Ivo Marić, i u kojoj vojsci i jedinici je bio oficir od 1992. do 1995. godine? 

Kratki odgovori na dva prosta pitanja veoma su važni za građane Srpske prije donošenja odluke koga će izabrati za predsjednika Republike Srpske. Odgovori su posebno važni u kontekstu izdajničke prohrvatske politike Blajburške koalicije SNSD – HDZ, uporne borbe za treći entitet i prava Hrvata u BiH. Da li upravo zbog ovih pitanja Milorad Dodik na predizbornim skupovima uporno ponavlja da je Željka Srpkinja?

Ovdje se ne radi o nekoj tobože prljavoj kampanji, kako to lažno žele predstaviti dvorski mediji i analitičari, već utvrđivanju važnih činjenica koje građani treba da znaju. Vlast bi željela da nekažnjeno zloupotrebljava i podredi sebi sve institucije, od Elektroprivrede RS do RTRS-a, a opoziciji zabrani da govori istinu građanima, i uz to govori o svojoj fer kampanji i uslovima, i tobože prljavoj kamapnji opozicije. Čudno je i licemjerno da režim opoziciji spočitava brojanje krvnih zrnaca i navodnu prljavu kampanju a mjesecima se lažno predstavljaju kao veliki srpski nacionalisti i patriote koji svoje političke protivnike svakodnevno vrijeđaju i nazivaju izdajnicima, bakirovcima, soroševcima, poturicama, stranim plaćenicima, podanicima.. Šta bi tek radili, i kakav bi sprovodili medijski linč da imaju nekog osnova, i da je kojim slučajem nekom kandidatu opozicije djed bio ustaša a ujak oficir HVO-a ili Armije BiH?

Nervozne reakcije premijerke i režimskih medija već prvi dan nakon promocije Zbornika, pokazuju da je postignut pun pogodak, i da će njegova distribucija širom Srpske značajno pomoći da padnu maske sa lica režima i omoguće ubjedljiv trijumf Savezu za pobjedu.

 

Nebojša Vukanović