palpal

Zbog ruže vjetrova i Grigorija pista se izmješta na Zagoru

Kampanja SNSD-a za lokalne izbore zvanično je počela govorima i posjetom Aleksandra Vučića, koji će, kao i prije 4 godine, pomoći sada pobratima, a ranije velikog političkog protivnika Milorada Dodika, iako ga je ovaj nazivao pobačajem i abortusom dok je držao leđa Tadiću.

Prije 4 godine, u ranu jesen 2016. godine, par mjeseci pred lokalne izbore, Vučić je Dodiku prebacio 60 miliona maraka kupujući obveznice preko Poštanske štedionice, po bratskoj kamati od 5%, a sada bi tranša mogla biti i veća, sudeći po Vučićevim najavama i obećanjima. Iako se međusobno ne podnose, jedan drugog preziru i plaše se, ipak se drže skupa kao osovina zbog ličnih interesa i međusobne ispomoći tokom izbora i borbe za opstanak na vlasti. Sa njima u osovini je i pobratim, ideološki i duhovni vođa i učitelj Milo Đukanović, koji je uspostavio model pokoravanja i stroge kontrole naroda, ali se sa njim ne slikaju baš često jer im to ne donosi političke poene i slabi popularnost. Da odnosi nisu ni blizu na nivou kakvim se žele predstaviti u javnosti, o čemu svjedoči i „zamka“ koju je Dodik i njegov protokol postavio Vučiću, slikanje sa djecom odvojenom iza ograde, kao u logoru, što će dio javnosti iskoristiti da kritikuje Vučića, posebno nakon nedavne brutalne policijske represije i nasilnog gušenja građanskih protesta u Beogradu, a u čemu je imao podršku pobratima Dodika koji je tražio da policija udari jače po svom narodu.

Slikanje i susret sa Igorom Radojičićem, kao i pokušaj spašavanje redova Rajana – Dodika, oživljavanje priče o aerodromu u Trebinju, pokazuju da je promocija kandidata SNSD-a na lokalnim izborima prvi i pravi cilj posjete. Famozni aerodrom Trebinje i maćehinski odnos prema Hercegovini su slabe tačke režima na jugu, pa je zbog toga Vučić obećao da će Vlada Srbije u Hercegovini graditi aerodrom, kako bi Dodiku i Luki izvadio vruće kestenje iz vatre. Zanimljivo da je lokacija promjenjena, i da umjesto Zubačkog polja i platoa sada stručnjaci razmišljaju o brdima i kršu oko Ljubomira, između Trebinja, Bileće i Gacka.

Imajući u vidu da je aerodrom na Zupcima ideja preosveštenog Grigorija, novopečenog disidenta, logično je što se odustalo od njegove lokacije i prijedloga, i što Vučić sada govori o nekoj nemogućoj imaginarnoj lokaciji, jer se Gacko i Trebinje ne graniče. Nezvanično, ružan vjetrova pokazuje da je Zagora nova najpogodnija lokacija za hercegovačku pistu i aerodrom.

Vizionar Luka doveo je već neophodnu infrastrukturu, asfalt, kvalitetnu struju, optiku, počeo neophodne pripreme, a zlu ne trebalo, objavljena škola i hacijenda mogu se iznajmiti i na početku biti sjedište uprave i kontrolni toranj, zbog čega je i napravljena na vrhu sela kao dominantna tačka. Priča o malom aerodromu za male avione u slabo naseljenom i zabačenom prostoru nekako me je u prvi mah asocirala na Meksiko i Kolumbiju, gdje ima puno sličnih aerodroma koji se koriste za brz i siguran transport kokaina i marihuane!

Na kraju, hvala Srbiji, njenom narodu i građanima, na pomoći jer ništa Vučić ne daje iz svog džepa, kako se to lažno želi  prikazati u javnoati, već iz budžeta. Nažalost sva pompa nema za cilj da se riješe neki ključni problemi u društvu već je cilj lična promocija Dodika i Vučića. Da je Vučiću iskreno stalo do srpskih nacionalnih interesa nikada ne bi podržavao one koji iz temelja razaraju Republiku Srpsku i srpsko nacionalno biće sa obe strane Drine, ali ne trebam mu ja to govoriti, svjestan je i on cjelokupne situacije, a pitanje je kakvi su stvarni razlozi i pozadina snažne podrške koju godinama daje svom političkim protivniku i neprijatelju svog naroda.

 

Nebojša Vukanović