palpal

Zbog cega policija trenira strogocu

cjbtb.jpg

Zbog čega policija trenira strogoću

Ne znam zbog čega su u petak veče pripdnici CJB Trebnje na poprilično nepristojan i brutalan način trenirali strogoću nad gostima kluba „Galerija“, i javnost bi sa pravom trebala da se upita zbog čega policija uoči novogodišnjih praznika maltretira građane. Ko je dao za pravo policijskim službenicima da bez povoda viču i vrijeđaju goste nekog lokala, mladiće guraju niz stepenice kao da su stoka, pojedine šamara,privodi, udara pesnicama po glavi i potiljku. Poslije nekoliko mjeseci naš grad na sreću ponovo je pun gostiju i mladih ljudi koji su se za praznike vratili sa posla ili studija, i svakako da ovakav „doček“ nije bio primjeren. Većina mladih je nezaposlena, nema uslove za normalan društveni život, ne može priuštiti normalan doček nove godine, i ovakvo ponašanje državnih službenika može izazvati samo dodano ogorčenje.
Ja, a siguran sam i većina građana, priželjkuje i podržava policijske akcije, borbu sa kriminalom, i niko nema ništa protiv racija, pretresa, akcija… Policija u skladu sa svojim ovlaštenjima može koristiti silu protiv prestupnika, kriminalaca, dilera, bahatih, pijanih i drogiranih mladića, ali ne smije da šamara, privodi i isljeđuje osobe koji se pristojno ponašaju, tiho pričaju ili piju piće u ugostiteljskim objektima. Većina gostiju nije znala zašto je policija došla i šta se događa, i umjesto što su počeli da galame, vrijeđaju, guraju i šamaraju goste, policajci i njihovi predpostavljeni trebali su koristiti razglas u objektu, ili megafon koji su bili ponijeli sa sobom, i na pristojan način obavjesititi goste da je u toku akcija, kako treba da se ponašaju, šta da rade, i kada završe svoj posao zahvaliti se gostima na saradnji. Vjerovatno da se policajci ne bi tako bahato i drsko ponašali da nisu dobili instrukcije od čelnika MUP-a. Morate shvatiti da je zadatak policije prije svega da štiti one najslabije a napada najmoćnije, a ne da bude suprotno.
Ne znam da li su načelnik Nosović i ministar Čađo na ovaj način željeli da pokažu silu i snagu policije, odlučnost u borbi protiv kriminala, ali znam da postoje mnogo bolja mjesta gdje se snaga države i njenih institucija pokazuje. Siguran sam da „Galerija“ nije mjesto gdje se sastaju vodeći kriminalci, i policija bi prvo trebala da ode na neka druga mjesta, uđe u javna preduzeća i ustanove, pohapsi one koji su na sumnjiv način došli do ogromne imovine i koji su najodgovorni za krizu, pa tek onda pokazuje silu nad mirnim gostima nekog lokala koji nisu pravili nikakve probleme. Čelnici policije moraju da shvate da se autoritet i ugled ne stvara selektivnim naslijem i pokazivanjem moći nad nedužnim, i da institucije ne jačaju pretresima u ugostiteljskim objektima već hapšenjem moćnika i čišćenjem vlastitih redova. Iz policije prvo treba udaljiti sve one koji uzimaju mito na ulici, reketaše koji su uzimali novac od trebinjskih privrednika da bi kupili ukradeno vozilo i ilegalno ga iz Nikšića prebacili u Trebinje. Ne može Saobraćajnom policijom da rukovodi Željko Radovanović, osoba sa falsifikovanom vozačkom dozvolom, koja nikada nije polagala vozački ispit, i koja je postavljena na novu funkciju inspektora za borbu protiv kriminala uprkos počinjenim teškim krivičnim djelima .
Ne može i najodgovornija osoba, ministar Stanislav Čađo, mjesecima da izbjegava odgovor na pitanje kako se vrši prijem zaposlenih, ko i kakve veze koristi da bi zaposlio nove policijske službenike mimo Pravilnika. Tek kada sredite stanje u svojim redovima iskorijenite nepotizam, korupciju i kriminal, počne hapsiti sa vrha a ne sa dna policija će imati veliki ugled i autoritet među građanima.
Nadam se da će u narednim racijama i pretresima trebinjska policija izvući pouke i pokazati malo više profesionalizma, a time sigurno pridobiti i puno više naklonosti kod sugrađana. Ja ne mogu mirno posmatrati da se bilo ko, pa makar to bili i policajci, bez razloga i povoda nepristojno odnosi prema normalnim ljudima, da ih tuče, vrijeđa i šikanira. Uvijek ću upitati zašto to rade i zatražiti da prestanu sa takvim ponašanjem, i nadam se g-dine Nosoviću da više nikad Vašem policijskom službeniku neće pasti na pamet da me bez razloga uzme za revere, gura i tjera iz lokala.

Nebojša Vukanović