palpal

Zastrašujući snimci – ekocid i gola sječa šume na Kozari

Nema normalnog čovjeka koji se ne uzbudi, zabrine i kome ne poraste pritisak kada vidi zastrašujući video snimak stotine hiljada kubika isječene šume i tunela od stabala u  neposrednoj blizini Nacionalnog parka Kozara, gdje bi priroda trebala da ostane netaknuta. Monstrumi su izvršili ekocid i nevjerovatan zločin ogromnih razmjera nad prirodom i životnom okolinom, a sve pod pokroviteljstvom svojih mentora i partnera, političara na vlasti, koji su im omogućili da nekažnjeno rade šta hoće.

Od posječenih stabala napravljen je tunel sa obje strane šumskog puta, posječeno je preko 100 hektara kvalitetne šume, a krater uništenog zemljišta i šume vidljiv je kamerama iz svemira na „gugl“ mapi. Prema mojim saznanjima šuma je posječena kako bi dvorska kompanija „Integral-inženjering“ napravila kamenolom, a Vlada i resorna ministarka Srebrenka Golić dali su saglasnost i neophodnu dokumentaciju svom omiljenom neimaru.

Ludaci ne vlasti ne uništavaju samo društvo, privredu, stanovništvo i ekonomiju, kao tajfun rušeći sve pred sobom, već se obračunavaju sa prirodom i pokušavaju da zatru i ugase bilo kakvu mogućnost obnove kad narod jednog dana dođe sebi i skine jaram sa vrata. Priroda je neumoljiva i zna da uzvrati, gola sječa Kozare sigurno će dovesti do erozije, stvaranja klizišta i čitavo područje će biti ugroženo od poplava.

Prije nekoliko dana sam pisao o uništavanju planinskih rijeka i pogubnoj gradnji mini-hidroelektrana  širom Republike Srpske, koje uništavaju prirodu, riblji fond, šume, čistu vodu i prirodu, a korist jedino imaju tajkuni bliski vlastima kojima narod plaća investiticiju kroz finansiranje obnovljivih izvora energije. Nažalost brojna, očito lažna udruženja ekologa, ćute, nijemo posmatraju ekocid i oni su dijelom saučesnici jer nisu digli glas, a to im je dužnost i obaveza.

Resorna ministarka Srebrenka Golić, čija je snaha postala nedavno savjetnica Željke Cvijanović, trebala bi izaći u javnost i objasniti šta se to događa na Kozari i širom Srpske, podnijeti odmah ostavku na funkciju jer je najodgovornija zbog zločina prema prirodi koji su počinjeni u njenom mandatu, koji će biti ispisan najcrnjim slovima.

 

Nebojša Vukanović