palpal

Застрашујући снимци – екоцид и гола сјеча шуме на Козари

Нема нормалног човјека који се не узбуди, забрине и коме не порасте притисак када види застрашујући видео снимак стотине хиљада кубика исјечене шуме и тунела од стабала у  непосредној близини Националног парка Козара, гдје би природа требала да остане нетакнута. Монструми су извршили екоцид и невјероватан злочин огромних размјера над природом и животном околином, а све под покровитељством својих ментора и партнера, политичара на власти, који су им омогућили да некажњено раде шта хоће.

Од посјечених стабала направљен је тунел са обје стране шумског пута, посјечено је преко 100 хектара квалитетне шуме, а кратер уништеног земљишта и шуме видљив је камерама из свемира на „гугл“ мапи. Према мојим сазнањима шума је посјечена како би дворска компанија „Интеграл-инжењеринг“ направила каменолом, а Влада и ресорна министарка Сребренка Голић дали су сагласност и неопходну документацију свом омиљеном неимару.

Лудаци не власти не уништавају само друштво, привреду, становништво и економију, као тајфун рушећи све пред собом, већ се обрачунавају са природом и покушавају да затру и угасе било какву могућност обнове кад народ једног дана дође себи и скине јарам са врата. Природа је неумољива и зна да узврати, гола сјеча Козаре сигурно ће довести до ерозије, стварања клизишта и читаво подручје ће бити угрожено од поплава.

Прије неколико дана сам писао о уништавању планинских ријека и погубној градњи мини-хидроелектрана  широм Републике Српске, које уништавају природу, рибљи фонд, шуме, чисту воду и природу, а корист једино имају тајкуни блиски властима којима народ плаћа инвеститицију кроз финансирање обновљивих извора енергије. Нажалост бројна, очито лажна удружења еколога, ћуте, нијемо посматрају екоцид и они су дијелом саучесници јер нису дигли глас, а то им је дужност и обавеза.

Ресорна министарка Сребренка Голић, чија је снаха постала недавно савјетница Жељке Цвијановић, требала би изаћи у јавност и објаснити шта се то догађа на Козари и широм Српске, поднијети одмах оставку на функцију јер је најодговорнија због злочина према природи који су почињени у њеном мандату, који ће бити исписан најцрњим словима.

 

Небојша Вукановић