palpal

Zašto Višković ćuti na bahato rasipništvo?

   Prije dva dana sam objavio dokumenta iz kojih se vidi da Vlada Republike Srpske u vrijeme pandemije i vanrednog stanja, preko Helikopterskog i Ugostiteljskog servisa,  troši 12 miliona maraka na nabavku novog helikoptera i opremanje hotela Rajska dolina na Jahorini. Hrlikopter bi trebao koštati oko 9, a hotelska oprema nešto manje od 3 miliona maraka, što je suludo rasipništvo i bacanje novaca na luksuz u vrijeme kada se Vlada grčevito zadužuje na sve strane, kako bi održala likvidnost budžeta, i prosi opremu, lijekove, maske i stalke za infuziju.

Zanimljivo da su sulude javne nabavke i tenderi raspisani u trenutku kada tzv „premijer“ Radovan Nejaki Višković, gostujući na svom ATV i RTRS, govori kako će Vlada uvesti rigorozne mjere štednje, odustati od nepotrebnog luksuza, nabavki vozila, helikoptera, namještaja, a onda posle par dana raspisuje tendere za kupovinu helikoptera, hotelske opreme, restauraciju stilskog namještaja…

Ovakva hipokrizija do sada nije viđena na ovim prostorima. Sa jedne strane vrši se pritisak na radnike u javnom sektoru da se odreknu dijela plate u Fond solidarnosti Republike Srpske, a sa druge strane u najvećoj krizi i besparici ogroman novac se razbacuje na luksuz i razne gluposti kako bi se novac prelio na račune dvorskih kompanija i političara putem dogovorenih javnih nabavki.

Licemjer Višković čak je sebi dao za pravo da napada opoziciju jer kritikuje vlast i izjavi da je lako kritikovati iz fotelja i toplih domova, misleći vjerovatno i na mene, jer po njemu opozicija treba da zavrne rukave i radi umjesto što kritikuje. Pa nisam ja izvršio državni udar, uveo vanredno stanje i suspendovao rad Narodne skupštine Republike Srpske bez ikakvog razloga, samo sa ciljem da jedan čovjek o svemu odlučuje, koristi krizu za prljave poslove i kampanju.

Ukinite pod hitno vanredno stanje, zakažite sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, kao što normalno rade i funkcionišu u vrijeme krize svi parlamenti svijeta, omogućite da se život vrati u normalne tokove umjesto zloupotreba vlasti i vanrednog stanja. Sa nestrpljenjem čekam nastavak sjednica Narodne skupštine Republike Srpske i koliko-toliko normalan rada parlamenta, jer će sigurno biti mnogo toga zanimljivog da se kaže, ali prije svega sa nestrpljenjem čekam oslobađanje institucija i ponovnu uspostavu pravne države, koja treba da zavede red i sve odgovorne izvede pred lice pravde.

 

Nebojša Vukanović