palpal

Zašto se Bilećani (ne)bune?

protest prosvetara u Bileci.jpg

Zašto se Bilećani (ne)bune?

Svaki protest i skretanje pažnje javnosti na neki problem je koristan i za društvo i za vlast, jer pomaže da se uoče i isprave pogreške, pa je tako dobro što su i profesori u Bileći iskazali nezadovoljstvo zbog skandalozne odluke Ministarstva prosvjete Republike Srpske o drastičnom smanjenju broja učenika Gimnazije „Golub Kureš“. Ovakvo ponašanje Vlade i nedostojnog ministra Dane Maleševića, koji samom harizmatičnom pojavom, tužnim glasom i izgledom samo plaši i tjera učenike da bježe od škole, nije nikakvo iznenađenje i predstavlja nastavak maćehinskog odnosa prema Bileći i cijeloj Herecgovini. Vlada ne samo da ponižava, već se i grubo sprda sa Bilećanima. Ironičnom Odlukom mladima se preporučuje da se obrazuju za rad u tekstilnoj industriji iako je zloglasni Vučetić u startu poharao propali projekat „Nikola Tesla“ i ova grana privrede nema nikakvu perspektivu.

Samo nekolicina građana Bileće, uglavnom roditelja čija djeca treba da upišu srednju školu i koji su interesno vezani za problem, podržali su stidljivo proteste dok je ogromna većina potpuno nezainteresovana. Krivac nije samo Vlada i Ministarstvo provjete, već i direktorica Gimnazije Zdravka Milićević i nezaobilazna braća Vukovići koji stoje iza svih zakulisanih radnji u Bileći. Pitanje je kakvi su njihovi interesi u svemu, ali je jasno da bez njih i njihove preporuke ova nakaradna Odluka na Vladi ne bi bila ni razmatrana. Beskrupulozna direktorica Zdravka Milićević ranije je bila spremna da vrši pritisak na ljekarsku komisiju i pokuša podmetnuti nepodobnim profesorima da nisu mentalno zdravi za vođenje nastave, kako bi ih eliminisala i udaljila iz škole, pa ne treba sumnjati šta je sve spremna da uradi po direktivi vlasti i lokalnih moćnika.

Čudno je što se profesorima nisu pridružili radnici opštinske administracije i javnih preduzeća, kojima plate kasne 3 mjeseca, ili što ne protestvuju tekstilci i radnici propalih firmi koje su nestale u stečaju? Vjerovatno će poneki radnik opštine možda iskazati nezadovoljstvo ako plata bude kasnila 6 mjeseci, ali zbog raširenog podaničkog mentaliteta ni tada većina neće izaći na ulicu već će čekati da se neko drugi bori za njih i riješi njihove probleme.

Bilećani su sami sebi skrojili sudbinu i dobili ono što su tražili. Lokalnu i republičku vlast, ugledne narodne predstavnike i istaknute intelektualce, poput g-dina Dražena Dunđera, Miljana Aleksića i ostalih, nije im nametnuo na silu neki okupator, već su je oni sami izabrali dajući SNSD-u i satelitima režima podršku na svim izborima od 2006. do 2016. godine. Što je vlast više ponižavala i lagala građane to je podrška bila snažnija, pa nije čudno što Vlada i sada gazi i ponižava Bilećane jer je svjesna da će joj oni naredne godine uzvratiti sa još jačom podrškom i većim brojem glasova na izborima. Tako je SNSD najbolje rezultate ostvarivao upravo nakon velikih prevara, recimo sa lažnom Fabrikom sintetičkih ulja za koju je Dodik lično položio kamen temeljac uoči izbora 2010. godine, propalim Nikolom Teslom ili nepostojećom HE Dabar, čije je sjedište trebalo biti upravo u Bileći kako je Dodik ranije u više navrata obećavao načelniku Miljanu Aleksiću.

Vlada je još davno odlučila da raseli, iskopa i uništi cijelu istočnu Herecgovinu, i da recimo Bileću i Ljubinje zadesi sudbina Uloga koji je za kratko vrijeme pao sa 5 000 na manje od 50 stanovnika. Zbog toga se izolovana i siromašna regija sistemski pljačka i razara, stanovništvo iseljava, a stotine miliona maraka samo od elektro-energetskog sektora završava u Laktašima i okolini. Umjesto da pokušaju suprostaviti tiranima, Bilećani i Hercegovci zdušno pomažu svoju propast, valjda da bi prekratili muke, pa ne vidim nekog posebnog razloga za proteste niti očekujem da će malobrojni profesori i učenici postići neki značajniji uspjeh.

Tražili ste, gledajte. Duboko sam ubjeđen sam da je ovo samo jedna u nizu pogubnih odluka kojima će Vlada neprekidno iznova da se zahvaljuje svojim vjernim podanicima na odanosti, pokornosti i bezrezervnoj podršci.

Nebojša Vukanović