palpal

Zašto borci nisu bili na obilježavanje 30 godina od osnivanja VRS?

U Trebinju je danas, ispred spomenika poginulim borcima Trebinjske brigade, obilježeno 30 godina od osnivanja Vojske Republike Srpske, a jubilej i proslavu bojkotovali su demobilisani borci iz Trebinja. O razlozima bojkota pročitajte u kolumni Nebojše Milišića, člana Predsjedništva Gradske boračke organizacije Trebinja, koji je sa 18 godina obukao uniformu 1991. godine i nije je skidao do Dejtona.

Danas je u Trebinju obilježeno 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske. Veliki jubilej, dostojan obilježavanja, trebalo bi da je posvećen onima koji su se žrtvovali za stvaranje Republike Srpske. Na žalost, umjesto da ulicama Trebinja prođu demobilisani borci Trebinjske brigade i Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske  danas su Trebinjem prošetali pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH. Iste one vojske koju vlast navodno ukida.

Slika sa spomenika palim borcima sve govori. Gospoda iz vlasti, u svojim skupim odijelima i pripadnici Oružanih snaga BiH u novim uniformama, nema demobilisanih pripadnika Vojske Republike Srpske da kvare idilu.

Dovedeni na rub siromaštva, većina narušenog zdravlja, zaista se ne bi uklopili u sliku koju vlast želi da pošalje. Najžalosnija slika je poslata iz Spomen sobe poginulim pripadnicima Trebinjske brigade VRS. U skoro praznoj sobi, gradonačelnik Ćurić i njegova loša kopija, zamjenik Bošković, poziraju kao da su u zoološkom vrtu a ne Spomen sobi u kojima su imena i fotografije boraca koji su dali svoje živote za slobodu i Republiku Srpsku.

Te moralne i ljudske amebe, nisu se sjetile, ni na kraj pameti im nije bilo, da pozovu barem majke palih boraca, da im ukažu malo pažnje, to malo pažnje bi im značilo. Sinovi koje su izgubile ne mogu se nadoknaditi, ali se ne smiju zaboraviti. Pošto će se obilježavanje nastaviti u drugim opštinama i gradovima, apelujem na sve, bez obzira ko je na vlasti, da se ovo nigdje ne ponovi.

Sve će ovo proći, svugdje ima ljudi i neljudi. O ovom će istorija pisati, a iza trebinjskih silnika i otuđenih moćnika će ostati neko da ih se stidi.

 

Nebojša Milišić