palpal

Зашто борци нису били на обиљежавање 30 година од оснивања ВРС?

У Требињу је данас, испред споменика погинулим борцима Требињске бригаде, обиљежено 30 година од оснивања Војске Републике Српске, а јубилеј и прославу бојкотовали су демобилисани борци из Требиња. О разлозима бојкота прочитајте у колумни Небојше Милишића, члана Предсједништва Градске борачке организације Требиња, који је са 18 година обукао униформу 1991. године и није је скидао до Дејтона.

Данас је у Требињу обиљежено 30 година од формирања Војске Републике Српске. Велики јубилеј, достојан обиљежавања, требало би да је посвећен онима који су се жртвовали за стварање Републике Српске. На жалост, умјесто да улицама Требиња прођу демобилисани борци Требињске бригаде и Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске  данас су Требињем прошетали припадници Трећег пјешадијског пука Оружаних снага БиХ. Исте оне војске коју власт наводно укида.

Слика са споменика палим борцима све говори. Господа из власти, у својим скупим одијелима и припадници Оружаних снага БиХ у новим униформама, нема демобилисаних припадника Војске Републике Српске да кваре идилу.

Доведени на руб сиромаштва, већина нарушеног здравља, заиста се не би уклопили у слику коју власт жели да пошаље. Најжалоснија слика је послата из Спомен собе погинулим припадницима Требињске бригаде ВРС. У скоро празној соби, градоначелник Ћурић и његова лоша копија, замјеник Бошковић, позирају као да су у зоолошком врту а не Спомен соби у којима су имена и фотографије бораца који су дали своје животе за слободу и Републику Српску.

Те моралне и људске амебе, нису се сјетиле, ни на крај памети им није било, да позову барем мајке палих бораца, да им укажу мало пажње, то мало пажње би им значило. Синови које су изгубиле не могу се надокнадити, али се не смију заборавити. Пошто ће се обиљежавање наставити у другим општинама и градовима, апелујем на све, без обзира ко је на власти, да се ово нигдје не понови.

Све ће ово проћи, свугдје има људи и нељуди. О овом ће историја писати, а иза требињских силника и отуђених моћника ће остати неко да их се стиди.

 

Небојша Милишић