palpal

Zakon OMERTE – zašto ćuti Šudo Simović?

Srđan Simović zvani Šudo bio je pravi vojnik Partije koji je vrijedno radio, podmetao leđa i glavu i u prethodnih 6-7 godina, bio desna ruka Luki u Partiji. Da bi se pokazao kao važan i lojalan, radio je dan i noć, obilazio sve mjesne odbore u gradu, vrbovao ljude, sitnim ustupcima i obećanjima kupio glasove. Zaslužan je za dobar dio rezultata Partije u podlednjih nekolika izborna ciklusa u Trebinju a na račun toga udomio je nekoliko svojih bliskih prijatelja na šefovska mjesta te sebi namjestio dobro plaćena mjesta u elektro-energetskom sektoru.

Pomislio je u jednom trenutku da je moćan i da može da bude kandidat za poslanika 2022 godine, obzirom da ima malo zaleđine i u Banjaluci, preko Bilje Bokić, i tu je, po mojim saznanjima, nastao problem u odnosima sa Don Lukom. Simoviću je nedavno postavljena eksplozivna naprava pod automobil u dvorištu kuće, koja se trebala aktivirati preko ogrlice za lovačke pse, a sada policija treba da utvrdi ko stoji iza ovog terorističkog akta, zašto Šudo ćuti, povukao se iz javnosti i nije došao na sjednicu gradske Skupštine?

Dok je Šudo vrijedno radio u Partiji, Luka je na drugoj strani vrijedno radio na materijalnim dobrima koja će mu biti potrebna poslije gubitka vlasti… Dok su hacijendu na Zagori uglavnom pravili mali direktorčići i poslušnici kako bi mu se dodvorili, bisnis je gradio sa dva odana čovjeka. Po mom mišljenju i saznanjima to su Lazo Brković i njegova firma Segment, koja je dobila milione na tenderima u proteklih desetak godina, te Milutin Mastilović.

 

Kako funkcioniše sistem pokazuje čuveni tržni centar KORT vrijedan nekoliko miliona, koji je sagradio Brković i SEGMENT. Uzet je  kredit i kupljeno zemljište od Grada Trebinja, koji je munjevito izmijenio Regulacioni plan, a javna preduzeća su po mojim saznanjima odradila sve  šta su trebala? Prema mojim saznanjima i mišljenju don Luka ima dobar interes od izgradnje objekta, a neko tvrdi da se profit dijeli na pola.

I prije završetka radova sve je odmah izdato na 10 godina KORT marketu, iza kojeg stoji Tegeltija, a grad se potrudio da pomogne i sufinansira  projekat nabavkama za Penzionersku prodavnicu u iznosu od skoro 400 000 maraka, te dozvoli nekažnjenu sječu drveća i gradskog parka. Baš lijepa i unosna investicija, nema šta.

Druga osoba od povjerenja je odbornik SNSD-a Milutin Mastilović i nekoliko velikih biznisa, u kojima Luke nema nigdje formalno u papirima, od vjetroelektrane, gdje su partneri sa Nosovićem iz Bileće, pa Drago  Papović iz Gacka koji je ranije bio vlasnik Herceg televizije), pa onda HERCEG TV i restoran, gdje su isti suvlansici osim Nosovića. Papović uskoro počinje da pravi zgradu u bivšoj kasarni kao dio paketa i dogovora u vezi prodaje Herceg televizije.

Dozvolu za gradnju RTV doma Herceg televizije dao je bio Slavko Vučurević, kamen temeljac započet je u septembru 2016. godine, ali je Luka sve stopirao posle izbora. Kasnije je pala velika nagodba, Herceg TV je prodata a umjesto RTV doma gradiće se stambena zgrada. Luka je pred novu godinu drugara i partnera Milutina  Mastilovića  počastio direktorskim mjestom u Elektro-Hercegovini kao dobrom osnovom za parlamentarne izbore 2022 godine, jer je to javno preduzeće koje pokriva skoro cijelu izbornu jedinicu 9, i dobra je baza da se muljenjem, korupcijom i nezakonitim poslovima kupi poslanički mandat.

Pripreme za prodaju Elektroprivrede Republike Srpske nažalost idu po planu a Luka bezpogovorno sluša instrukcije koje dobija iz Srbije, za zauzvrat mu je obećano da će ga udomiti na neku od direktorskih funkcija privatizovanog EPRSa. Juče je održana predstava sa Đokićem, kako bi se javnosti zamazale oči i prikrili užasni rezultati rada i tajni planovi, ali moraju biti svjesni da će otpor biti snažan i da ću nastojati da podignem kuku i motiku kako bi spriječio prodaju poslednjeg resursa Republike Srpske.

Kada se sve poveže jasno je zašto je „mali“ Šudo ispada iz kombinacije za 2022 godinu. On  toga nije ni svjestan i ne zna da je Luki važniji biznis i sve ostalo od Partije.  Pri tom se još boji gubitka izbora 2022 godine, pa sve radi da poslanički imunitet obezbijedi  sebi, šuri Iliji  i Mastiloviću 2022 godine. To će biti i najbolji zalog da zavjet šutnje u svim kombinacijama i poslovima  bude ispoštovan.

Uskoro nastavak ..

 

Nebojša Vukanović