palpal

Vukotić i Šurbat bili u Moskvi na skupu Nasljednika pobjede

Ne znam da li je istinito svjedočenje i tačna tvrdnja Dragana Savića da je Duško Vukotić donio iz Moskve i poklonio Dodiku ikonu koja se sada našla u centru skandala, ali postoje jasni dokazi da su Duško Vukotić i Dobroslav Šurbat bili skupa u Moskvi, na konferenciji „Nasljednika pobjede“, što potvrđuju i brojne fotografije koje su objavili na društvenim mrežama.

Zanimljivo je da se na fotografijama iz Rusije sa Vukotićem i Šurbatom nalazi i bezbjednosno-interesantna osoba Bojan Stojković, osnivače „Srpske časti“ optuživan zbog nasilja, a koji je bio u žiži javnosti nakon prijema u Palati Republike sa Miloradom Dodikom.

Na osnovu fotografija koje je Vukotić objavio na društvenim mrežama vidi se da je u više navrata, nekoliko godina za redom od 2015. do 2018. boravio u Moskvi i Rusiji, a na nekim fotografijama se vide natpisi Donbas, Donjeck i Lugansk!

Da li je predsjednik Veterana Srpske boravio u dijelovima Ukrajine na istoku koje kontrolišu Rusi, da li je tada donio ikonu iz Rusije u Banjaluku i da li se radi o staroj ikoni Svetog Nikole koju je Dodik poklonio Lavrovu i koju je ambasador Samardžija na čudan način vratio iz Moskve u BiH i Republiku Srpsku, treba da utvrde institucije, tužioci, inspektori SIPE i ljudi kojima je to posao, jer oni jedini to i mogu da urade.

Lako je provjeriti da je tačna tvrdnja Dragana Savića da je Vukotić prodao borce i Veterane za lični interes, da je dobio sinekure, da je pijun u rukama režima, da je pod kontrolom Dragana Lukača, koji je zaposlio u Policiju i dao čin mlađeg inspektora njegovoj supruzi, kako bi ga nagradio za prljave poslove koje obavlja za režim.

Takođe je tačna informacija da se Dodik sastao sa Vukotićem i Šurbatom (te Željkom Milinkovićem) po njihovim povratku iz Moskve krajem maja 2017. godine, a da li su mu predali neki poklon, ikonu i da li su tačne informacije Savića vezane za ikonu treba da provjere institucije koje su nažalost zarobljene i koje ne rade svoj posao, što i jeste uzrok i ključ svih problema.

U svakom slučaju odbacujem lažne optužbe da je Savić tobože meni poturen kako bi spašavao Dodika, jer se on javio da opovrgne lažne tvrdnje koje je iznio portparol Rašo Kovačević, o poklonu banjalučke porodice, te govorio o  vezama i prljavim poslovima Dodika, Lukača i Vukotića, iznoseći optužbe na njihov račun. Da je bio „namješten“, ne bi mi se javio iz vulkanizerske radnje i ne bi napadao vlast. Još jednom ponavljam, nije moje da cijenim šta je istina i donosim presude, da li je i šta tačno u svjedočenju Dragana Savića, niti sam govorio o njegovim motivima i moralnim karakteristikama, ali je besmislena tvrdnja da je Savić napadima na Dodika, Lukača i Vukotića njima pružio slamku spasa, posebno imajući u vidu da su optužbe osnovane i da ima dosta činjenica, fotografija i fokaza koje potkrepljuju njegove tvrdnje, ali institucije treba sve da provjere i utvrde činjenice.

 

Nebojša Vukanović