palpal

Вукотић и Шурбат били у Москви на скупу Насљедника побједе

Не знам да ли је истинито свједочење и тачна тврдња Драгана Савића да је Душко Вукотић донио из Москве и поклонио Додику икону која се сада нашла у центру скандала, али постоје јасни докази да су Душко Вукотић и Доброслав Шурбат били скупа у Москви, на конференцији „Насљедника побједе“, што потврђују и бројне фотографије које су објавили на друштвеним мрежама.

Занимљиво је да се на фотографијама из Русије са Вукотићем и Шурбатом налази и безбједносно-интересантна особа Бојан Стојковић, осниваче „Српске части“ оптуживан због насиља, а који је био у жижи јавности након пријема у Палати Републике са Милорадом Додиком.

На основу фотографија које је Вукотић објавио на друштвеним мрежама види се да је у више наврата, неколико година за редом од 2015. до 2018. боравио у Москви и Русији, а на неким фотографијама се виде натписи Донбас, Доњецк и Луганск!

Да ли је предсједник Ветерана Српске боравио у дијеловима Украјине на истоку које контролишу Руси, да ли је тада донио икону из Русије у Бањалуку и да ли се ради о старој икони Светог Николе коју је Додик поклонио Лаврову и коју је амбасадор Самарџија на чудан начин вратио из Москве у БиХ и Републику Српску, треба да утврде институције, тужиоци, инспектори СИПЕ и људи којима је то посао, јер они једини то и могу да ураде.

Лако је провјерити да је тачна тврдња Драгана Савића да је Вукотић продао борце и Ветеране за лични интерес, да је добио синекуре, да је пијун у рукама режима, да је под контролом Драгана Лукача, који је запослио у Полицију и дао чин млађег инспектора његовој супрузи, како би га наградио за прљаве послове које обавља за режим.

Такође је тачна информација да се Додик састао са Вукотићем и Шурбатом (те Жељком Милинковићем) по њиховим повратку из Москве крајем маја 2017. године, а да ли су му предали неки поклон, икону и да ли су тачне информације Савића везане за икону треба да провјере институције које су нажалост заробљене и које не раде свој посао, што и јесте узрок и кључ свих проблема.

У сваком случају одбацујем лажне оптужбе да је Савић тобоже мени потурен како би спашавао Додика, јер се он јавио да оповргне лажне тврдње које је изнио портпарол Рашо Ковачевић, о поклону бањалучке породице, те говорио о  везама и прљавим пословима Додика, Лукача и Вукотића, износећи оптужбе на њихов рачун. Да је био „намјештен“, не би ми се јавио из вулканизерске радње и не би нападао власт. Још једном понављам, није моје да цијеним шта је истина и доносим пресуде, да ли је и шта тачно у свједочењу Драгана Савића, нити сам говорио о његовим мотивима и моралним карактеристикама, али је бесмислена тврдња да је Савић нападима на Додика, Лукача и Вукотића њима пружио сламку спаса, посебно имајући у виду да су оптужбе основане и да има доста чињеница, фотографија и фоказа које поткрепљују његове тврдње, али институције треба све да провјере и утврде чињенице.

 

Небојша Вукановић