palpal

Vučiću šalji stalke, mi imamo garažu i softvere

Šokantna fotografija koju je večeras objavio Duško Miljanović na društvenim mrežama, kako pacijenti ispred Opšte bolnice u Trebinju primaju infuziju koja je zakačena na drvene ili metalne prečke, koje medicinski radnik pokušava improvizacijama i snalaženjem da pretvori u stalak za infuziju, uz informaciju da bolnica ostaje bez kisika kada je najpotrebniji, slike su naše sumorne stvarnosti koje vjerno pokazuju stvarno stanje u zdravstvenom sistemu Srpske.

Prije nekoliko dana slična šokanta fotografija oronule stare barake u Opštoj bolnici Trebinje, koja više sliči na napušteni ćumez a ne na ambulantu, u kojoj su pacijenti davali krv i uzorak za testove na kovid 19, mnoge su ostavili bez teksta jer nisu vjerovali da smo potonuli tako nisko, prestigli i Afriku, čije zemlje sada imaju bolji zdravstveni sistem i zaštitu građana. I dok su zdravstveni radnici na izmaku snaga a sistem ostaje bez osnovnih sredstava, nadležni umjesto ostavki, odgovornosti, rješenja i pomoći nude nam petparačke priče o Kliničkom centru!?

 

Medicinski radnici rade u izrazito teškim uslovima i okolnostima, pod velikim su pritiskom, ali umjesto da se nešto preduzme u teško vrijeme pandemije i zaustavi „krvarenje“ zdravstvenog sistema koji je pred kolapsom, ostaje bez stetoskopa, kisika i stalaka za infuziju, ludaci bacaju desetine miliona na suvišnu informatiku opremu, softvere, neupotrebljive zdravstvene knjižice i podzemnu garažu Kliničkog centra Banjaluka! Da li je moguće da su montrumi toliko izgubili razum i da je pohlepa toliko velika da su im od zdravlja građana važniji milioni koje izvlače na namještenim i suludim tenderima? Da li su atletske staze, reflektori i preskupe prskalice ispred zdravlja naroda?

U Trebinju je situacija teška a gradske vlasti manipulišu rezultatima testova, kriju i prekrajaju rezultate. Kad je počela pandemija i kada zvanično nije ni bilo zaraženih, grad i život je bio paralisan zabranom kretanja, policijskim časom, spužvama i ludostima, a sada kada imamo ogroman broj zaraženih a Krizni štab, gradonačelnik i odgovorni ćute, svojim  potezima pokazuju da su nedostojni mjesta gdje se nalaze. Zbog čega čelni ljudi SNSD-a tjeraju članove, posmatrače i svoje članove Biračkih odbora da na silu prisustvuju sastancima u zatvorenom prostoru, svjesni da među njima ima zaraženih, i rizikuju zdravlje ljudi? Da li je tačna informacija da kriju podatke i da će u petak i za vikend da objave zabrinjavajuće brojke kako bi dodatno zaplašili građane i smanjili izlaznost na izborima, te preko mobilnih i kovid timova kontrolisali i manipulisali izbornim procesom?

Urušavanje zdravstvenog sistema počelo je pljačkama velikih razmjera u vrijeme ministarskog mandata Ranka Škrbića, grobara zdravstva koji sada obavlja funkciju dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci, a marioneta Alen Šeranić ukucaće poslednje eksere. Krajnje je vrijeme da se uozbiljimo i shvatimo da je 5 do 12, da nemamo više vremena za gubljenje i dodatna posrtanja jer su stvari davno izmakle kontroli. Narod mora uzeti moć iz ruku bahatih, osionih, drskih i pohlepnih neznalica ako misli da opstane!

Vučiću šalju nam stalke i infuziju! Sada je svima jasno da je Vučić bio ozbiljan i dobro upućen kada si govorio da je sistem u Srpskoj pred totalnim kolapsom i da se čudi kako bilo šta funkcioniše kao posledica neviđene pljačke i otimanja.

Posledice godina anarhije, negativne selekcije i pljačke sada svi osjećamo na svojoj koži, i valjda je svima jasno da nas se tiče, da od nas sve zavisi i da je skupa cijena apatije, popuštanje pod pritiskom, pristajanje na sitne ucjene, korupciju, prodaju glasova i lažna obećanja. Vrijeme je da se napokon jednom kaže DOSTA JE!

 

Nebojša Vukanović