palpal

VSTS krije odluku o Gordani Tadić, stranci kritikovali blagu kaznenu politiku

Danas sam objavio, a potom i do potvrde povukao vijest da je Drugostepena disciplinska komisija VTSV-a potvrdila odluku prvostepene komisije kojom je Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, razriješena dužnosti.

U prvostepenom disciplinskom postupku utvrđena je odgovornost Tadićeve za nemar i nepažnju u vršenju službenih dužnosti, kao i propuštanje da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, te je ona razriješena dužnosti i premještena na radno mjesto tužioca, ali nije suspendovana do okončanja postupka, što je uobičajena praksa.


Koliko saznajem, Drugostepena disciplinska komisija donijela je danas odluku u predmetu protiv Gordane Tadić, ali je odlučila i to da ista neće biti objavljena sve dok ne bude dostavljena strankama u postupku. Prema mojim saznanjima, koje nisu u potpunosti provjerene, VSTS je potvrdio prvostepenu Odluku i ona će biti uklonjena sa mjesta glavne tužiteljka BiH, ali treba sačekati zvaničnu potvrdu.


U slučaju da Tadić ili disciplinski tužilac budu nezadovoljni ishodom postupka, postoji još jedna mogućnost žalbe kompletnom sazivu VSTV-a, koje će je razmatrati na nekoj od narednih sjednica.


Ono što takođe pouzdano znam jeste da je na današnjoj sjednici komisije prisustvovao poznati holandski sudija i strani savjetnik u VTSV-u Kees van der Weidea, koji je nedavno oštro kritikovao blage kazne koje nosioci pravosudnih funkcija izriču jedni drugima u okviru disciplinskih postupaka i nesporne političke uticaje na pravosuđe u BiH.


Obzirom na navedeno, može se samo pretpostaviti kakvom su pritisku bili izloženi članovi Komisije koji su odlučivali o odgovornosti glavne tužiteljice. Ukoliko Tadić bude razrješena dužnosti, VTSV dužan je imenovati vršioca dužnosti glavnog tužioca, dok se konkursna procedura za izbor glavnog tužioca u punom mandatu ima okončati u roku 2 godine.

Očekuje se da će u slučaju razrješenja Tadićeve, vršilac dužnosti glavnog tužioca biti njen sadašnji zamjenik Ismet Šuškić. I dalje očekujem potvrdu ove informacije.

 

Nebojša Vukanović