palpal

Vršnjačko nasilje u Nevesinju i nefunkcionisanje zarobljenih institucija

Dobio sam pismo iz Nevesinja jedne zabrinute majke, koja želi ostati anonimna kako njena porodica ne bi imala problema na poslu i u Nevesinju, a tiče se problema vršnjačkog nasilja i bahatog ponašanja provilegovane djece lokalnih moćnika. Imao sam priliku da vidim video snimak koji su snimili učenici, i na kome se vidi kako grupa učenika i učenica nažalost tuče i maltretira jedno lijepo vaspitano i mirno dijete sa sela, koje je već duže vremena žrtva vršnjačkog nasilja. Direktorica i profesori pokušavaju zataškati slučaj, iz nekih ličnih interesa, ali time se ovaj i slični problemi neće riješiti.

Sinoć je bila sjednica Vijeća u školi na kojoj se satima raspravljalo o ovom slučaju, i očekujem da se problem brzo riješi, bahati učenici i mali nasilnici, razmažena djeca lokalnih moćnika, adekvatno kazne i razmjeste po drugim školama, kako bi se na vrijeme stvari preduprijedile i spriječile da ne odu predaleko, jer ovo postaje društveni problem a uzroci su razni, od rijaliti emisija do nedovoljnog kućnog vaspitanja.

O ovom problemu, naravno ne navodeći imena i čuvajući privatnost, uskoro ću pisati detaljnije, a pismo iz Nevesinja prenosim u cjelosti.

 

Poštovani,

Dugo pratim Vaš rad i ne znam kome da se drugo obratim. Bilo kojoj nadležnoj instituciji da pišem, televiziji…bilo kome, smatram da vjerovatno ni do kraja neće pročitati mejl, a kamoli objaviti, te zato vjerujem samo u Vas. I sami znate da živimo u neuređenoj državi gdje se zapošljavamo preko stranke,sa lažnim diplomama, gdje je bitnije da li ste dijete nekoga na vlasti, gdje pametni odlaze, a samo hrabri ostaju. O tome je i nepotrebno govoriti.


Studiram i trenutno nisam u svom rodnom NEVESINJU, ali nakon večerašnjeg razgovora sa porodicom i ogorčenosti koju osjećam već godinama na sistem obrazovanja, a i svega ostalog što se dešava u Nevesinju, morala sam da Vam se obratim. Naime djeca nastavnika, učitelja, „namnih i poznatih lica“ u osnovnoj školi već danima zlostavljaju dječaka koji je sa sela. Vežu ga za stolice, tuku do iznemoglosti, skidaju veš, prijete željeznim šipkama koje vade iz torba,.. a ostatak djece sa uživanjem to gleda i snima. Prošla sam kroz školu i znam da je vršnjačko nasilje uvijek bilo, a i biće, nažalost zastupnjeno. Ono u čemu jeste problem je to što djeca nisu kažnjena,a i pokušano je da se sve zataška. Zašto? Jer su djeca poznatih(F.K, M.P., D.P.,Đ.J., I.Č., L. V.., D.P.,K.I.).
Ja Vam pišem u nadi da ćete bar vi ovo objaviti i da neće ostati zataškano. Jer Nevesinje je malo, i inicijali su dovoljni da znate o kome je riječ, a u kasabi dovoljno je i da se priča. Pokušavala sam ja da se i prije javim nekome, zbog ličnih iskustava, nepravde kroz školovanje, znanja da su mi predavali oni sa kupljenim diplomama, zapošljavanih preko SNSD-a. Ali ne mogu da ćutim kada znam da u toj istoj školi,a i u srednjoj(u kojoj situacija nije ništa bolja) imam mlađu sestru i brata koji treba da ćute, gledaju, da im neko nanosi nepravdu jer nisu dijete niti profesora,niti nekoga ko je zaposlen u opštini ili poznato lice u Nevesinju, već su samo djeca dva radnika koji pokušavaju da svoju djecu izvedu na pravi put.

U tom istom Nevesinju, toj istoj školi, nepravdi, zataškavanjima, nepravdama prema mojim bližnjim koji i sa diplomama sa prosjekom od 9,7 nisu mogli da se zaposle jer nisu bili dovoljno aktivni u stranci, da dobiju HETOVU stipendiju jer nisu imali člansku karticu  SNSDa…o čemu dalje i da pričam? Vi to već sve i sami znate.
Izvinite na preopširnosti,ali sam trenutno jako ogorčena i ne mogu da vjerujem da je mentalno zdravlje jednog dječaka manje bitno od toga da se ne sazna da su djeca nastavnika vršila nasilje i da se ne kazne .Zato Vas molim da bar par rečenica pomenete o tome. Jer o tome ne treba da se ćuti!

Pišem anonimno i ne pominjem ime dječaka, jer ako se moje ime objavi znam kakve će posljedice biti za moju porodicu, a i ne želim da porodica dječaka bilo šta pogrešno shvati. Želim samo da zna da nije sam, i da niko nije vredniji od njega. I da je jači i od ovog pokvarenog sistema i nepravde. I da ako sam ja zamrzila Nevesinje i ne planiram da se vratim u njega osim za Božiće,slave i u posjetu porodici, on ne mora. Jer nije sam, i ne treba dozvoliti da mu se sa 10 i kusur godina nanese takva nepravda, nakon svog zlostavljanja.

Srdačno