palpal

Владика и Партија

Било какво мијешање Цркве и политике, свештеника и политичара је штетно, прије свега за углед вјерских заједница јер су по Уставу вјера и политика раздвојене. Ипак свједоци смо да власти покушавају да се приближе вјерским великодостојницима, разговарају и сликају се са њима како би добили неки политички поен у народу, себе представили као побожне и скромне људе који се придржавају 10 заповјести.

У више наврата сам раније изазивао бурне реакције у јавности када сам писао о односу Милорада Додика и патријарха Иринеја, који често у јавности хвали Додика, чак се мијеша у предизборму кампању, држећи политичке говоре и позивајући народ да гласа за њега, што је по мом мишљењу недопустиво.

Моје добронамјерно писмо и једну неспретно написану оштру реченицу патријарху, да не би било добро се отворено мијеша у политику, подржава Додика и Вучића и тако дијели народ и вјернике, режимски медији искористили су да покрену праву хајку како тобоже нападам Цркву. Њима се у спиновања јавности придружио владика бихаћко-петровачки Серије, који је преко РТРС-а и АТВ-а објављивао текстове оштро нападајући Драгана Мектића и мене због критика патријарховог мијешања у политику.

Не пада снијег да прекрије бријег већ да свако покаже свој траг. Владика Сергије посјетио је у Бањалуци новоформирану Социјалистичку партију Српске и разговарао са њеним лидером и послаником Гораном Селаком о проблемима миграната! Поставља се питање шта један владика има да тражи у просторијама неке Партије, посебно социјалистичке која је деценијама сатирала Цркву?

Шта је мотив и разлог посјети некој партији и да ли се на тај начин њој даје јавна подршка ? Да ли се владика отворено мијеша у политику, шаље поруку вјерницима кога он подржава и за кога треба да гласају? Зашто владика није причао о проблемима и положају Цркве у Црној Гори, тражио да се подржи Декларација коју сам предложио Народној скупштини Републике Српске, осуди прогон и хапшење свештеника и владика од стране режима Мила Ђукановића?

Суздржаћу се овај пут у критикама, али очекујем да владика Сергије и друге владике Српске православне цркве престану да улазе директно у политику и дају отворену подршку појединим политичарима и партијама јер на тај начин само праве штету угледу Цркве, подстичу подјеле међу вјерницима умјесто да раде на помирењу подијељеног народа и друштва.

 

Небојша Вукановић