palpal

Više radnika povrijeđeno na HE Višegrad, slučaj se pokušava zataškati

Prije nekoliko dana na objektu Hidroelektrane Višegrad došlo je do incidenta u proizvodnji, a srećom nije se dogodila tragedija i niko nije stradao. Trojica radnika  doživjeli su strujni udar i zadobili teške tjelesne povrede, dok su čistili kanal u kome su energetski kablovi. Povrijeđenih su zbrinuti u Domu zdravlja Višegrad, a potom i u Univerzitetsko-kliničkom centru Foči.

O događaju se danima ćuti, ne zna se iz kog razloga, i o incidentu nisu službeno obavješteni policija, inspektori zaštite na radu, kao i druge nadležne institucije. Ni lokalni Dom zdravlja nije obavestio službeno policiju o zbrinjavanju povrijeđenih radnika, a pitanje je zbog čega se slučaj pokušava zataškati i da li je cilj da se ne utvrdi odgovornost čelnika HE Višegrad.

Na Hidroelektrani Višegrad vlada anarhija i nestručnost, kao i u cijelom elektro-energetskon sistemu, a ništa se ne treba čuditi tome imajući u vidu činjenicu da se na čelu preduzeća nalazi konobar Nedeljko Perišić, kadar lokalnog SNSD-a i Emira Kusturice, koji je prije hidroelektrane rukovodio kafanom u Andrićgradu. Svi koji znaju poslao i koji su stručni su sklonjeni u stranu, a dovode se i zapošljavaju uglavnom nestručni  ljudi po partijskoj liniji pa nije čudno što se ovakve stvari događaju. Da li je neki od kablova bio ranije oštećen ili su radnici  napravili spoj, to je trebalo istraga i uviđaj da utvrde ali je pitanje da li je policija uopšte uradila uviđaj.

Tek naknadno, posle nezgode, odgovorno lice i šef pogona izdao je nalog za čišćenje, kako bi bili „pokriveni“ papirima. Prema mojim saznanjima iz Višegrada povrijeđeni su Mijatović, Papić i još jedan radnik, koji je nedavno počeo da radi, a čelnici HE Višegrad nastoje da zataškaju cijeli slučaj, jer su preko SNSD-a sve institucije uvezane i zarobljene.

Očekujem da se o incidentu danas oglase direktor Nedeljko Perišić i Uprava Hidroelektrane Višegrad, te javnosti objasne šta se dogodilo i ko je odgovoran za incident, u kome su teško povrijeđena tri radnika. Kad Perišić ima vremena da piše saopštenja i napada me u javnosti, kao direktor ali i lažni sportski radnik, bilo bi dobro da se i sada oglasi i pojasni Višegrađanima šta se dogodilo i ko je odgovoran zbog teških povreda koje su zadobila 3 radnika Hidroelektrane Višegrad.

 

 

 

Nebojša Vukanović