palpal

Više hiljada vjernika na liturgiji u Mrkonjićima i manastiru Ostrog

Na veliki pravoslavni praznik Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog Čudotvorca, u novosagrađenom manastiru u rodnom selu svetitelja, u Mrkonjićima na obodu Popovog polja, vladika hercegovački Dimitrije služio je jutros sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije svetu liturgiju, kojoj je prisustvovalo više hiljada vjernika iz Trebinja i svih dijelova Hercegovine.

Mnogi mladi hodočasnici pješke su došli od Trebinja do Mrkonjića, a više hiljada vjernika iz svih dijelova Hercegovine okupio se jutros u Mrkonjićima kako bi odao počast velikom svetitelju.

Posle rata 1996. godine na temeljima rodne kuće Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog Čudotvorca podignut je hram posvećen velikom svetitelju, maja 1997. godine mošti velikog svetitelja prošle su Hercegovinom do Mrkonjića i Tvrdoša, a prije nekoliko godina podignut je manastir sa konacima, zahvaljujući donaciji Vlade Srbije.

U manastiru Ostrog jutro se na svetoj liturgiji okupilo desetine hiljada vjernika, a večeras od 19 časova ulicama Nikšića na slavu grada proći će velika litija naroda, nakon večernje službe u Sabornom hramu u Nikšiću.

Tokom liturgije u Mrkonjićima vjernicima se prigodnom besjedom obratio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, a u nastavku u video prilogu pogledajte vladikinu besjedu…

 

Nebojša Vukanović