palpal

Veličanstvena i važna pobjeda

Lokalni izbori u Rudom održani su u veoma teškom trenutku za opoziciju u Republici Srpskoj, koja je u fazi konsolidacije nakon oktobarskih izbora, brojnih izdaja, rovarenja, spletki i prelijetanja u sopstvenim redovima, koji su i glavni uzrok lošeg rezultata. Bez bilo čije značajnije  podrške, sami protiv svih, Rato Rajak, dr Savo Subotić i još nekoliko opozicionih političara iz Rudog pobijedili su mafijaški mašineriju režima i ogroman novac, prije svega svojim ugledom, dosadašnjim radom i poštenjem. Iako se radi o maloj loklnoj zajednici, pobjeda je veoma važna iz više razloga, a osim Dodika žestok udarac pretrpeli su i Luka Petrović i čelnici SNSD-a iz Višegrada koji su danima spletkili po Rudom.

Prije svega težak poraz će pokazati bahatim režimu da ne može sve da uradi pritiscima, ucjenama, kupovinom, zastrašivanjem i raznim vrstama političkog nasilja. Iako sistematski razoreno negativnom selekcijom i rušenjem svih moralnih normi, društvo i narod su pokazali da je ipak ostalo dovoljno zdravog tkiva koje će prepoznati poštenje, čast i marljiv rad, i biti nukleus za katarzu koja mora da se dogodi ako Republika Srpska i njen narod žele da prežive mračni period vladavine najgorih.

Poraz režima u Rudom zaustaviće donekle nasilje, kupovinu odbornika i pokušaje gušenja i rušenja vlasti u drugim lokalnim zajednicama gdje su načelnici iz redova opozicije. Prije svega mislim na Teslić, ali i još neke sredine, jer nakon političkog šamara u Rudom, teško da će se Dodik odlučiti za opoziv Milana Milićevića, koji je pokazao da je tvrd orah i neosporan autoritet u svom kraju.

Čeka nas duga i teška borba protiv zla koje se nadvilo nad narodom i prijeti da na potpuno uništi. Ipak, mala iskra i svjetlo na kraju tunela može da zapali plamen istine, pravde i slobode, i veličanstvena, viteška i časna pobjeda u malom Rudom je veoma važna za dalju borbu protiv Mafije, zla i nakaradnog sistema.

 

Nebojša Vukanović