palpal

Užasno zagađenje u Gacku, građani se guše u čađi, dimu i pepelu

Već nekoliko dana crni oblaci dima, čađi i pepela su se nadvili iznad Gacka i Gatačkog polja, ali nažalost ovaj hercegovački gradić nema uređaj i javno mjerenje zagađenja vazduha, pa Gačani ne znaju kakve su razmjere zagađenja i trovanja.

Situacija je alarmantna, bez ikakve sumnje jasno je svima da je zdravlje građana ugroženo, ali svi ćute i niko od nadležnih nije se oglasio i rekao šta se događa i kada će se riješiti problemi sa elektro-filterima na Termoelektrani Gacko.

Vjerovatno da je uzrok problema loš kvalitet uglja, velika količina jalovine i gline u lignitu, te kvar na elektro-filterima, te stara tehnologija i anarhija koja je Rudnik i termoelektranu dovela do ivice stečaja. Pored čelnika RiTE Gacko, na omertu, zavjet ćutanja u kriminalu, zakleo se i načelnik opštine Ognjen Milinković, koji ne želi da se oglasi i skrene pažnju na problem koji se tiče svih građana. Iako je kao ljekar svjestan posljedica zagađenja vazduha i trovanja, on uporno ćuti jer ne želi da se svojim istupom zamjeri partijskim drugovima!

Kakve su razmjere zagađenja i posljedice po zdravlje ljudi? Kada će kvar biti popravljen a užasno zagađenje i masovno trovanje prestati, pitanja su na koja u ovom trenutku niko neće ili ne želi da odgovori?

Detaljnije u video prilogu.