palpal

Ustavni sud Republike Srpska proglasio neustavnim odluku o povećanju cijene električne energije

Ustavni sud Republike Srpske na današnjoj sjednici proglasio je, zbog diskriminacije potrošača, neustavnim odluku o novim tarifama koje su dovele do povećanja cijene električne energije. Upravo na ovu činjenicu, da se vrši diskriminacija potrošača, smo uporno ukazivali i drago nam je da je Ustavni sud Srpske to potvrdio današnjom odlukom. Ovo je veliki udarac čelnicima Elektroprivrede Republike Srpske i pokazatelj da se na njenom čelu nalazi grupa neozbiljnih aparatčika, poslušnika i lakrdijaša, predvođena Lukom Petrovićem.

Ova odluka otvara mogućnost masovnih tužbi građana, kako bi se obeštetili zbog nezakonitih i neustavnih odluka, a više detalja u tekstu koji prenosim u celosti sa portala Kapital.ba.

ERS neustavno povećao cijenu struje u Srpskoj

28. 02. 2024. / 18:16

BANJALUKA – Ustavni sud Republike Srpske odlučio je na današnjoj sjednici da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

elektroprivreda rs

Foto: Agencije

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je istakao da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije.

Iz istih razloga, ova odredba, po ocjeni Ustavnog suda, nije u saglasnosti sa relevantnim normama Zakona o električnoj energiji.

U odnosu na tačku IV ove odluke Ustavni sud je takođe utvrdio nesaglasnost sa Ustavom, jer ova odredba propisuje stupanje na snagu ovog akta danom donošenja, kao i njenu primjenu od 1. januara 2023. godine, što je suprotno članu 109. i članu 5. alineja 4. Ustava Republike Srpske.

“Nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, jer je ovom tačkom propisano da odluka stupa snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1. januara 2023. godine, što je suprotno članu 109. i članu 5. alineja 4. Ustava Republike Srpske”, naveli su iz Ustavnog suda RS.

Ovo bi moglo značiti da će svaki korisnik kome je struja obračunavana po novim tarifama moći da tuži Elektroprivredu, zato što će se poništavanjem odluke struja morati obračunavati po ranijoj cijeni.

CAPITAL: A. Pisarević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba