palpal

URBICID bez granica – poboli zgradu na parking u centru grada

Građani Trebinja, posebno naselja Krš i centra grada, ostali su u šoku i nevjerici kada su prije dva dana ugledala bagere, kamione i tešku mehanizaciju u centru grada, na parkingu pored Vodovoda i Instituta za javno zdravlje, gdje je počela izgradnja nove zgrade koja će imati šest spratova i nivoa. Velika buka i potresi tla prave velike probleme, ne samo komšijama već i građanima, pacijentima i radnicima Instituta za javno zdravlje, koji su negodovali i obraćali se gradskim vlastima, upozoravali na posledice, da potresi mogu da poremete osjetljive aparate za analizu krvi i oštetiti osjetljivu i skupu opremu, ali uzalud.

Iako je centar grada uništen stalnim izmjenama Regulacionih planova i prenatrpan zgradurinama koje niču kao pečurke posle kiše, na par stotina metara uz glavnu ulicu Kralja Petra Prvog oslobodioca, napravljeno više od 500 stanova, bez ijednog novog parking prostora i ulice koja bi omogućila prilaz, jedini parking koji je bio na cijelom ovom prostoru je uništen i pretvara se u zgradu, a posledice su pogubne jer će dodatno biti otežan saobraćaj, povećane gužve te otežan prilaz naselju Krš.

Najveća odgovornost je na gradskim vlastima, gradonačelniku Ćuriću i njegovom kumu i mentoru Luki Petroviću, koji su dali dozvolu, kršeći sva urbanistička pravila, od koeficijent a izgrađenosti do blizine susjednom objektu. Investitor je firma „Institut of civil engineers-ICE D.O.O.“ Trebinje, u prevodu Institut civilnih inženjera, koja ima samo jednog zaposlenog radnika.

Vlasnik firme je izvjesni Batrić Radunović, direktorica je Nataša Kolak, a adresa firme je ulica Miloša Obilića 22 u Trebinju. Išao sam na adresu kako bi iz prve ruke saznao i provjerio više detalja o investitoru, radi se o stanu porodice Kolak, a gospođa mi je rekla da je direktorica njena snaha, da ne živi u Trebinju već u Beogradu i da mi ne može dati njen kontakt.

Firma je tek od prošle godine imala prihode i samo jednog zaposlenog radnika, o vlasniku se mogu naći podaci da je bio član uprave Fudbalskog kluba Partizan, ako se radi o istoj osobi, da je bio umiješan u afere i sumnjive poslove, ali o kome se tačno radi, zašto su dali građevinsku dozvolu na ovoj lokaciji i da li su prekršili Zakon, odredbe o koeficijentu izgrađenosti i blizini zgrade susjednom objektu, trebali bi odgovoriti čelnici grada Trebinja, koji imaju svoje prste i umiješani su, po mojim informacijama, interesno u ovaj projekat…

U nastavku pogledajte video prilog sa više detalja o cjelom projektu i cjelini sa lica mjesta…

 

Nebojša Vukanović