palpal

Upozoravao sam na odgovor Rusa, sa velikim se nije šaliti

Rijetko nam se poklapaju stavovi i mišljenja, pa zato moram priznati da sam se iznenadio kada sam juče primijetio da je u roku od sat vremena Dodik gotovo u cjelosti citirao moj tekst i reagovanje na užasan potez i diplomatski skandal Komšića i Džaferovića, istakao da se ponašaju kao maja djeca sa željom da se dodvore svojim mentorima sa zapada. Očito da je i Dodik jedan od vjernih pratilaca koji redovno čita objave.

Upozorio sam Komšića i Džaferovića da bi njihov potez mogao imati pogubne posledice po našu krhku ekonomiju i da bi Rusi na poniženja moglo uzvratiti sankcijama, uvođenjem carina, obustavama isporukama plina..  Već danas ruski državnia gigant Gasprom je prepolovio isporuke prirodnog glasa iz Rusije u BiH, i to u sezoni grijanja kada je najpotrebniji. Svima je jasno i očigledno da je ovo odgovor Rusije na diplomatski skandal i poniženje koje su dva člana Predsjedništva BiH napravili u Sarajevu. Bio bi red sada da Šefik i Željko uprte boce sa plinom i dostavljaju ga sugrađanima da imaju grijanje, a nažalost mnogi nisu svjesni da je ovo tek mala čvoka i da bi Rusija mogla da povuče još radikalnije poteze koji bi hiljade radnika mogli ostaviti bez posla.

Nema potrebe da se ponavljam, ali valjda oni na ključnim mjestima koji kroje sudbinu građanima shvate svoju odgovornost i posledice nekih poteza, spoznaju da mali ne mogu da prkose velikima već samo nepotrebno nastradaju, i da nema potrebe da se mi busamo i prsimo u globalne sukobe velikih jer ćemo samo izvući deblji kraj.

 

Nebojša Vukanović