palpal

U Zvečanu trenutno mirno ali napeto, KFOR pojačava snage na sjeveru

Nakon žestokog sukoba golorukih mladića srpske nacionalnosti, mještana Zvečana i Sjeverne Kosovske Mitrovice, naoružanih samo motkama, sa do zuba naoružanim i dobro opremljenim pripadnicima KFOR-a i Kosovske policije, koja je iz vatrenog oružja pucala na narod, u kojima je povrijeđeno više od 50 Srba te veći broj pripadnika KFOR-a, trenutno je mirno ali napeto u Zvečanu, Zubinu Potoku, Leposaviću i Sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Povrijeđeni su zbrinuti u bolnici u Mitrovici, a jedna teško ranjena osoba je u teškoj situaciji i životno je ugrožena jer je pogođena sa tri metka kada su na nenaoružan narod pucali albanski policajci. Narod je ogorčen, jer su napadnuti sa svih strana, ostavljeni na cjedilu od svih i prepušteni sami sebi.

Pripadnici KFOR-a dovlače pojačanja na sjever, a u zgradu Skupštine opštine Zvečan ušli su i albanski ekstremisti koji na društvenim mrežama objavljuju fotografije sa albanskim orlovima i zastavom, te pogaženim zastavama Republike Srbije i razbijenim slikama predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Nadam se da će se situacija smiriti, da će se nasilje zaustaviti i da više neće biti nasilnih upada, provokacija i progona i ono malo Srba što je ostalo na svojim ognjištima na Kosovu i Metohiji.

U Beogradu narod je spontano izašao na ulicu i blokirao Gazelu, u znak solidarnosti i protesta zbog nasilja na sjeveru Kosova.

 

Nebojša Vukanović