palpal

U zatvor zbog 50 maraka!

O čestitosti, pravednosti i poštenju naših kadija može se pisati danima, a iz dana u dan svjedočimo sramnim presudama i odlukama kojima se drakonski kažnjava i globi pošten svijet,  sitotinja i disidenti dok se mafijaši, kriminalci i korumpirani političari oslobađaju i amnestiraju, sramnim sudskim i tužilačkim odlukama proglašavaju uglednim i uzornim članovima društva.

O nakaradnom zarobljenom pravosuđu svjedoči i sramno Rješenje tročlanog sudskog Vijeća Osnovnog suda u Zvorniku, u sastavu Slavica Tadić, kao predsjednik Vijeća, Mire Selimović Mališević i Aleksandre Jelisić Brčkalo, koje je donijelo  odluku da u zatvor na izdržavanje kazne pošalje Miroslava Filipovića iz Zvornika, zbog kazne i prekršaja od 50 maraka!? O more, o tempora!

Filipović je po mojim saznanjima lokalni disident i veliki kritičar vlasti, pa su sudije odlučile da ga oglobe i pošalju u zatvor na prevaspitavanje zbog 50 maraka. Sa druge strane milijarde su nestale u Alumini i Fabrici glinice Birač u Zvornku, da ne govorimo o ostalim opljačkanim kompanijama, a da čestite kadije nisu nikog kaznile i nešto primijetile.

Lako je pokazivati silu zakona na sirotinji i nejači. Pravdu i red treba zavoditi sa vrha, početi od ledenog brijega, političari, tajkuna, sudija i tužilaca,  a iskreno se nadam da će mnoge kadije završiti gdjeg im je mjesto, u zatvoru umjesto Filipovića, na stubu srama i odgovarati za svoje postupke.

 

Nebojša Vukanović