palpal

U Prebilovcima služen pomen žrtvama ustaškog terora

Jutros je u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima služen pomen i parastos za 826 pobijenih Srba, uglavnom žena, djece i staraca iz ovog sela koje su pobile ustaše pod komandom Ivana Jovanovića Crnog, tokom avgustovskog pogroma 1941. godine  i genocida koje su ustaše izvršile nad Srbima u dolini Neretve, i u cijeloj NDH tokom Drugog svjetskog rata.

Stradanje nedužnih srpskih civila, iživljavanje nad djecom, nemoćnim i starcima, koji su mučeni i postradali u najvećem mukama a potom bačeni u jamu Šurmanci i Golubnjača, jedan je od najbrutalnijih i najmonstroznijih zločina počinjenih na ovim prostorima.

  Pomen žrtvama ustaškog terora služili su mitropolit dabrobosanski Hrizostom, crnogorsko-primorski Joanikije, vladike hercegovački Dimitrije, budimljansko-nikšićki Metodije i njemački Grigorije sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije, a svetoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vjernika iz Prebilovaca i doline Neretve. Za samo nekoliko dana, u ljeto 1941. godine, u dolini Neretve ubijeno je nekoliko hiljada Srba,

     Nakon parastosa za sve goste priređena je trpeza ljubavi u starom Domu kulture kod škole u Prebilovcima. Ova zemlja je natopljena sa previše krvi nedužnih, i nadamo se da će se izvući pouke iz teške prošlosti i da se stradanje i ratovi više neće ponoviti.

Ove godine po prvi put, tri mladića su iz Trebinje, Predrag Peđa Puhalo, braća Milan i Bojan Ijačić, pješke došla do Prebilovaca i na ovom hodočašću za 3 dana prešli 115 kilometara.

 

Nebojša Vukanović