palpal

У посјети Пећи и Метохији

Синоћ сам, око 23 сата, после дуже контроле на граници дошао у Пећ, и наредна три дана ћу обилазити енклаве у којима је остао да живи наш народ, јужно од Ибра, а онда планирам отићи и на сјевер Косова.

Моја покојна прабака Сара Вукановић, рођена у селу Завала у Поповом пољу, као и много рођака и предака, сахрањена је у селу Барданићи у Метохији, које се налази на пола пута између Дечана и Ђаковице, а моји Вукановићи су још живјели у селима Ракоч Крст и Крављани.

Након капитулације Краљевине Југославије априла 1941. године сви Вукановићи су протјерани из Метохије, а београдска Политика је новембра 1988. године објавила текст Илије Вукановића о томе како су их штитиле њихове Албанци и спасили им животе.

Халил Ибиш из Барданића дошао је да их упозори, а о том времену свједочи и списак имовине коју су Срби предали комшијама Албанцима прије него су им куће спаљене.

Од данас ћу објављивати путописе са Косова и Метохије, а ако ништа друго можемо бар посјетом и обиласком мало смањити патње нашој браћи на Косову и Метохији која и данас углавном живе у гету.

 

Небојша Вукановић