palpal

У посјети Делићима у Власеници – за дан прикупљено 5 500 КМ

Данас сам био у Власеници, у посјети Рајку Делићу, испоснику и мученику који већ 10 година преживљава у нељудским условима, подруму и кући без струје. Већ данас, након што је примио инфузију, пристојно ручао, ошишао се и обријао, Рајко изгледа мало боље, али су године тешког живота и преживљавања на ивици оставиле велике посљедице, па је Рајко и даље дезорјентисан и исцрпљен.

Рајко је 4 године Отаџбинског рата провео у униформи Војске Републике Српске, изгубио 3 рођена брата, који су своје животе уградили у темеље Републике Српске која је њему и његовој породици окренула леђа и понаша се горе од најгоре маћехе. Прије 20 година Рајку је након болести преминула супруга, а син Драгомир добио је отказ у Комуналном предузећу у Власеници, гдје је радио као чистач. Од тада Делићи живе од дневнице и наднице, помоћи комшија, у малом подруму недовршене куће.

За само један дан прикупљено је преко 5 500 марака помоћи Рајку Делићу, јавили су се људи од далеке Аустралије и Америке до Њемачке, Србије и Републике Српске. Момци који су покренули акцију и контактирали ме имају за циљ да се изгради горњи спрат куће, прикључи струја како би Рајко и Драгомир Делић имали услове за живот достојан човјека, а локални привредници обећали су да ће грађевинским материјалом помоћи акцију. Драгомир има жељу да нађе неки посао и ожени се кад кућа буде завршена.

Погледајте видео прилог који сам вечерас снимио у Власеници, уз захвалност свим добрим људима који су помогли Рајку Делићу и његовом сину.

 

Небојша Вукановић