palpal

У посјети Чајничу

Данас сам посјетио Чајниче и разговарао са мјештанима. Ово планинско мјесто је прави бисер, има невјероватан потенцијал за развој туризма, од скијашких стаза, невјероватне природе и шумског богатства, иконе Чајничке Богородице до бројних културно-историјских споменика, али је деценијама заборављено и запостављено од стране Владе Републике Српске, а народ, прије свега млади, масовно се исељавају јер нема посла и перспективе.

Начелник општине Горан Караџић из СДС-а нема скупштину већину јер је СНСД са ДНС-ом и социјалистима скупио већину, па је општина на неки начин паралисана. Огроман новац од сјече шуме слијева се у Бањалуку и џепове тајкуна, Чајничу остају само мрвице.

 

Са 10 000 становника по попису 1991. године, Чајниче је спало на свега 4000 становника, и дијели судбину свих осталих малих, изразито неразвијених и сиромашних планинских општина у Републици Српској.

На јесен се одржавају избори, а За правду и ред – листа Небојше Вукановића преко мреже повјереника излази на изборе, а током разговора са грађанима искористио сам прилику да објасним шта су циљеви листе, како ћемо наступити и колико је важно да се, преко повјереника, организује добра мрежа посматрача која ће спречити крађу гласова и одбранити изборну вољу грађана.

 

.    Небојша Вукановић