palpal

U posjeti Čajniču

Danas sam posjetio Čajniče i razgovarao sa mještanima. Ovo planinsko mjesto je pravi biser, ima nevjerovatan potencijal za razvoj turizma, od skijaških staza, nevjerovatne prirode i šumskog bogatstva, ikone Čajničke Bogorodice do brojnih kulturno-istorijskih spomenika, ali je decenijama zaboravljeno i zapostavljeno od strane Vlade Republike Srpske, a narod, prije svega mladi, masovno se iseljavaju jer nema posla i perspektive.

Načelnik opštine Goran Karadžić iz SDS-a nema skupštinu većinu jer je SNSD sa DNS-om i socijalistima skupio većinu, pa je opština na neki način paralisana. Ogroman novac od sječe šume slijeva se u Banjaluku i džepove tajkuna, Čajniču ostaju samo mrvice.

 

Sa 10 000 stanovnika po popisu 1991. godine, Čajniče je spalo na svega 4000 stanovnika, i dijeli sudbinu svih ostalih malih, izrazito nerazvijenih i siromašnih planinskih opština u Republici Srpskoj.

Na jesen se održavaju izbori, a Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića preko mreže povjerenika izlazi na izbore, a tokom razgovora sa građanima iskoristio sam priliku da objasnim šta su ciljevi liste, kako ćemo nastupiti i koliko je važno da se, preko povjerenika, organizuje dobra mreža posmatrača koja će sprečiti krađu glasova i odbraniti izbornu volju građana.

 

.    Nebojša Vukanović