palpal

O uzrocima trovanja u Gacku i zloupotrebama klana Srđana Milovića

Dobio sam pismo iz Uprave Rudnika i termoelektrane Gacko o dešavanjima i zloupotrebama u ovom preduzeću, te uzrocima užasnog zagađenja, ekološke katastrofe i masovnog trovanja građana.

 

Pozdrav Vukane,

Svaka ti čast na prilogu o zagađenju iz dimnjaka Termoelektrane Gacko. Nažalost samo si prikazao djelić sumorne stvarnosti. Kada bi Dodik znao stvarnu istinu šta se događa i kad bi mogao objaviti pismo i jedan članak, vjerujem da bi mogli trajno ukloniti Milovića i Milidraga sa Termoelektrane. Još jedino ti i gospođa Milanka Kovačević pokušavate da u ovim krajevima probudite uspavano stanovništvo Gacka, koga je svakim danom sve manje zbog zuluma gorenavedenih ličnosti.

Uzrok problema i velikog zagađenja je u tome što se ugalj eksploatiše iz takozvane „povlatne zone“, a on po svojoj strukturi nije pogodan za korištenje u kotlovima termoelektrane. Posljedica korištenja ovog uglja je ispad filtera, a u posljednje vrijeme učestali su i ispadi sa mreže termoelektrane, koji se pokušavaju skrivati lažnim obrazloženjem da se čistio kotao i slično.

Istina je i da je rudnik ostajao bez nafte za svoju mehanizaciju te istu pozajmljivao od tradicionalnog izvođača Termograding iz Gacka.
Istina je i da je termoelektrana ispadala sa mreže zbog nedostatka mazuta i adekvatnog uglja iz povlatne zone u kojoj otkrivku vrši „tradicionalni izvođač“, kako kaže veliki Baja.

Srđan Milović, kao prvi u ovom preduzeću, i Milinko Milidrag (koji je iz penzije došao u Nadzorni odbor RiTE Gacko da zamijeni metuzalema Branu Grka) upravljaju ovim gigantom i to po sljedećoj liniji:

Srđan Milović preko svojih bliskih rođaka Đorđa Milovića (izvršnog direktora za Termoelektranu) te Dragana Milovića, jednog od šefova elektrokomande, upravlja dubinski do najnižeg radnika, pa čak i rođaka, tkz „Belana“. Tu je u lancu naravno i Njegoš Vuković, glavni za nerad filtera i šef postrojenja elektrofiltera propali kandidat za odbornika SNSD u Gacku Njegoš Vuković. Oni svjesno svojim neradom svake godine naprave ovakve ekscese kako bi angažovali privatnu firmu da prazne filtere, tako što će kamionima bez cerade odvoziti pepeo od filtera ka rudniku i time nas opet trovati.

Srđan Milović preko svog rođaka, izvršnog direktora za razvoj Termoelektrane Gacko Đorđa Milovića, na ovaj način izvlači novce iz državne firme u privatne džepove, a podrazumijeva se da su svi šefovi na Termoelektrani istaknuti članovi SNSD Gacko.

Što se tiče rudnika, stanje je ovako:
Prije godinu dana Srđan Milović je preko svojih saradnika, izvršnog direktora za rudnik Petra Markovića, smijenio jedinog koji direktora rudnika koji nije bio podoban, a to je Dušan Govedarica, diplomirani inženjer rudarstva, a na njegovo mjesto doveo nekog sa elektrokomande Termoelektrane, istaknutog aktivistu SNSD-a iz Mjesnog odbora SNSD-a Avtovac, Dušana Nikčevića, inženjera mašinstva, koji nije imao iskustvo i nikakve veze sa rudnikom, otkrivkom uglja i transportom jalovine.

Ali zato je Dušan Nikčević, kao mašinski inžinjer na mjestu direktora Rudnika, radio ono što nije htio da uradi njegov prethodnik Dušan Govedarica rudarski inženjer. Nikčević je, kao sluga Srđana Milovića, zajedno sa tehničkim direktorom Rudnika Aleksandrom Ateljevićem, po nalogu izvršnog direktora za Rudnik Petra Markovića, pokrenuo postupke nabavke radova otkrivke koje sad u rudniku izvodi „tradicionalni izvođač“, Termograding Gacko.

Kao podrška Nikčeviću iskorištena je neispravnost bagera, utovarivača i kamiona rudnika, za koju je odgovoran direktor zajedničkog održavanja Mićo Popović, koga je takođe postavio Srđan Milović jer je on brat supruge direktora Termogradinga Gacko. Popović je postavio za šefa održavanja pomoćne mehanizacije (bageri, kamioni, utovarivači i drugo) doskorašnjeg visokog funkcionera SDS-a Konstatina Koja Jegdića (zeta generalnog direktora Šešlije) i time zavio u crno mehanizaciju rudnika kako bi puleni Srđana Milovića, Dušan Nikčević, Aleksandar Ateljević i Petar Marković, zavapili za izvođačima u rudniku sa obrazloženjem da nema otkrivenog uglja. Umjesto da otkriva ugalj u „C polju“, gdje je kvalitetan ugalj, izvođač počinje sa otkrivkom u povlatnoj zoni gdje se lako dolazi do uglja, ali taj ugalj ne odgovara kotlovima terme i filterima te tako nastaju ovi problemi sa zagađenjem. Ugovori basnoslovni, preko 7 miliona maraka.

Apsolutno svim na RiTE Gacko u rukavicama upravlja Srđan Milović, a „crvenim“ bageristima rudnika čak je omogućeno da odu na bolovanje i rade za dnevnicu od 100 KM na bagerima tradicionalnog izvođača – Termogradinga. Nažalost ni to nije sve! Milović je preko svoje supruge Ranke, šefice IT sektora, prisilio radnike da se moraju evidentirati na kapji preko aplikacije MTEL-a i time omogućio MTEL-u par stotina hiljada maraka dodatnih prihoda godišnje. Radnici su primorani iskoristiti Ugovor sa MTEL-om, gdje su do sada radnici učestvovali sa iznosom od 12 maraka, a sada će RITE Gacko plaćati dodatno po radniku oko 6 KM mjesečno za ovu aplikaciju. Za sprovođenje ovog terora, pored bračnog para Milović zadužena je firma „Alfasekjuriti“ koju u Gacku vodi supruga izvrsnog direktora Petra Markovića. Ona slijepo sprovodi odluke Srđana Milovića, a koje on izdaje preko izvršnih direktora Petra Markovića i rođaka Đorđa Milovića, koji je na mjesto izvršnog direktora za proizvodnju i razvoj Termelektrane došao sa radnog mjesta na teretnoj vagi kapije broj 2.

 

Do konačne pobjede brate moj!