palpal

U Muzeju Hercegovine u Trebinju promovisana knjiga o odlikovanim i unaprijeđenim JVUO

Nakon Gacka, večeras je u Muzeju Hercegovine u Trebinju promovisana knjiga Odlikovani i unaprijeđeni oficici i vojnici Jugoslovenske vojske u otadžbini od 1941. do 1945. godine, čiji su autori Veroljub Maletić i Dejan Đerić. Ovo kapitalno istorijski djelo je nastalo nakon dugog i mukotrpnog rada i istraživanja u arhivama, a autori su govorili o značaju popisa svih vojnika i oficira JVUO koji su odlikovani tokom Drugog svjetskog rata od 1941. do 1945. godine. Pored Srba, koji su najbrojniji, na spisku ima dosta muslimana, Hrvata i Slovenaca.

Na više od 700 stranica objavljeni su brojni istorijski dokumenti, fotografije, naređenja, unapređenja, depeše te arhivska građa koja je sačuvana, iako su komunističke vlasti posle rata dobar dio dokumentacije uništene. Autori su nakon promocije odgovaralk na pitanja posjetilaca, prije svega o istorijskom kontekstu i važnim događajima. Autori su se zahvalili istiričaru Milanu Nikčeviću iz Gacka i Aleksandru Milićeviću iz Trebinja na aktivnom učešću i pomoći u pripremi i objavljivanju knjige.

Dejan Đerić govorio je o zabludi da je kralj Aleksandar odgovoran za raspad Jugoslavije i smatra da je odgovornost na komunistima, koju su još na Drezdenskom kongresu odmah nakon Prvog svjetskog rata donijeli Zaključke koji su pretočeni u djelo nakon Drugog svjetskog rata kada je sistematski i planski razbijen srpski nacionalni korpus a posledice su vidljive i danas.

Pukovnik Dragoljub Krsmanović istakao je neprijsteljski i krajnje nekorektan odnos „saveznika“ Engleza i Velike Britanije, kako je veoma mlad postao komunista, potom visoki oficir Jugoslovenske narodne armije, a na kraju shvatio da je bio u zabludi i počeo proučavati nacionalnu istoriju.

Kako je bilo na promociji knjige o odlikovanjima i unapređenjima vojnika i oficira Jugoslovenske vojske u otadžbini pogledajte u kratkom video prilogu…

 

Nebojša Vukanović