palpal

Tužni utisci sa Kosova i Metohije

Boravak je Kosovu i Metohiji u ova teška vremena probudi u čovjeku osjećaj tjeskobe, tuge i razočarenja, jer je stvarno teško danas biti Srbin na Kosovu i Metohiji. Sve do nazad nekoliko godina na sjeveru se živjelo slobodno, kao u Srbiji, narod je imao svoju lokalnu vlast, institucije države Srbije, sudove, bezbjednosne snage do mobilne mreže, ali se iz dana u dan situacija pogoršava.

Snage ROSU i Kosovske policije izgradile su na sjeveru Kosova svoje baze na na silu, na srpskoj imovini koja je uzurpirana i oteta, posebno oko strateškog jezera Gazivode, a snage KFOR ne pružaju zaštitu malobrojnim Srbima koji su ostali na vjekovnim ognjištima. Vlasti u Prištini ne poštuju dogovorene sporazume, stranci i zapad im to tolerišu a sa druge strane Srbiju primoravaju na nove stalne ustupke i poniženja.

Nevjerovatna je hrabrost i upornost naših sunarodnika da ostanu i da se bore, iako su prepušteni sami sebi, u borbi sami protiv svih, volja i istrajnost da opstanu na ognjištu, što je jedini pozitivan utisak tokom boravka na sjeveru Kosova i Metohije.

Detaljnije u video prilogu..

 

Razgovor sa Srbima na sjeveru Kosova i Metohije…

 

Nebojša Vukanović