palpal

Tri sata praznoslovlja, ulizice i Trampov drugi mandat

Dobri poznavaoci već mogu da osjete konspirativni dolazak zloglasnog Bebe Popovića u Izborni štab Milorada Dodika, a to se vidilo i sinoć tokom izrežirane emisije „Predsjednik govori“, koja je sinhronizovano emitovana na svim režimskim televizijama. od RTRS-a i ATV-a do Lukine Herceg televizije. Prekrštene ruke na stolu i srpske zastave u pozadini, vještački osmjesi i lažni optimizam, aplauzi omladine SNSD-a u studiju, naručena pitanja, glumci, statisti i dvorski novinari – ulizice, umnogome nas podsjećaju na predizborna gostovanja Aleksandra Vučića na PINK-u, te neke nastupe Mila Đukanovića. Sinoć nikom od gostiju nije pozlilo i Dodik još nije pritrčao u pomoć, ali nema sumnje da će ako zatreba Beba u studio RTRS-a dovesti i predsjednikove roditelje, školske drugove ili komšije da ga hvale, ukoliko će mu to donijeti neki glas. Tužno je što za 3 sata praznoslovlja nismo mogli čuti ništa novo i pametno, i što je emisijom dominirao tragikomičan ton te uporno prozivanje Mladena Ivanića. Očito je da se Dodik boji teškog poraza, i da povlači poteze očajnika, kupuje narod i penzionere parama od kredita, izvodi televizijske predstave kako bi izbjegao debakl!

Republika Srpska će biti nezavisna u drugom mandatu Donalda Trampa!? Dodik i SNSD su nakon Sabora 2015. godine obećali da će referendum o nezavisnosti Srpske biti održan ove 2018. godine, i to usvojili kao programski dokument, da bi naprasno odustali i ućutali nakon što je predsjednik završio na Crnoj listi SAD-a. Od 2006. do danas Dodik je  bar u desetak navrata prevario građane obećavajući referendum o nezavisnosti, ali to ga nije pokolebalo da ponovo izmisli novi termin i laž – drugi mandat Donalda Trampa. Dakle Dodik već ima dogovor sa Trampom, i neophodno je samo da ode „stara administracija“ i ekscentrični američki predsjednik osvoji drugi mandat, i sve je riješeno!

Ovakva neozbiljna lupanja i omalovažavanja Republike Srpske predstavljju uvredu i poniženje za svakog Srbina i građanina Republike Srpske. U nastupupima ludosti i gubitku kontrole čak je govorio kako nas Amerikanci ponovo mogu bombardovati, te pričao sramne anegdote o tome kako se dva i po sata sakrio na sporednom putu, bježeći sa Vlašića od Pedija Ešdauna, što je nedostojno za predsjednika. Dodik je pokušao da se „vadi“, pa je samo dan nakon sramne izjave da su znanje i nauka nebitni bez partijske knjižice, sinoć pričao kako podržava mlade i obrazovane, te da je dekanima predložio da zaposle najbolje studente bez obzira na stranačku pripadnost!?

Nažalost niko od mladih udvorica u studiju, koji su dovedeni iz Partije kako bi postavljali naručena pitanja, nije ga pitao zašto smo evropski rekorderi sa preko 60% nezaposlenih mladih, i zašto posao mogu naći samo članovo njegove Partije, dok su svi ostali građani drugog reda.

Ulizice su najgori soj ljudi, a posebno su ljigavi i odvratni tzv. „novinari“ ulizice. Glavni urednik Radija Republike Srpske Radovan Marčera i direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković, koji je žalio predjsednika jer radi težak posao, toliko su se uvlačili, dodvoravali i ulizivali Dodiku, da sam morao prebaciti na Radio RS kako ne bih gledao njihove kvarne osmjehe, odvratne i ljigave grimase na njuškama. Niko Dodika nije upitao ništa o ubistvima, kriminalu i korupciji koja nas je razorila do temelja, gdje su mu obećane fabrike, opljačkani Birač i Litvanci, savjetnik Vučetić i Nikola Tesla, termoelektrane i hidrocentrale, kineski i češki investitori, aerodromi, radna mjesta, banjalučka „Alijans arena“, mladi koji bježe glavom bez obzira…

U znak zahvalnosti za udvorništvo i naručena pitanja, Dodik je Novakoviću obećao da će iz budžeta uplatili 5 miliona Narodnom pozorištu Srpske kako bi direktor Novaković mogao  da ih troši tvrdeći da je to dobro za kulturu. Da je Novakoviću i drugim režimskim sinekurama iskreno stalo do kulture, ne bi gradili mini-hidrocentrale i uzimali u svoj džep ogroman novac na namještenim poslovima sa državom, već bi novac usmjerili u kulturne djelatnosti. Ovo dvoje režimskih ulizica su školski primjer kako novinari ne bi trebali da se ponašaju i rade, i pokazuju zbog čega se urušila novinarska profesija u Republici Srpskoj. Bez dekontaminacije i uklanjanja Novakovića, Marčete i ostalih nedostojnih ulizica iz medija neće biti ni oporavka novinarstva niti društva u Republici Srpskoj.

 

Nebojša Vukanović