palpal

Trebinjski neimari, potopi i blokade

U trebinjskom naselju Hrupjela nekoliko mještana danas je svojim automobilima blokiralo lokalni šut, koji je potopljen nakon svake veće kiše. Mještani izražavaju nezadovoljstvo radom lokalnih vlasti koje godinama nisu u stanju da riješe problem odvodnjavanja. Posle svake kiše mještani ne samo da nisu u mogućnosti da dođu do svojih kuća, već zbog visoke vode nisu u stanju da uopšte prođu ulicom, a nadležni obećavaju i ćute.                                                                      

Niko od predstavnika opštine nije došao na lice mjesta, iako su u više navrata data obećanja da će se problem u Hrupjelima, u neposrednoj blizini vinarije „Vukoje“, biti riješen. Zato su na lice mjesta stigli policijci, napisali kazne i prekršajne naloge vlasnicima vozila koji su blokirali put, i vratili se u Stanicu nakon što su uklonjena vozila pored poplavljene ulice.                                                                                     

Danas je ponovo poplavljena i glavna Ulica kralja Petra prvog oslobodioca, u koju su Luka i grad Trebinje lani uložili preko 350 000 maraka. Iako je Glavna ulica udaljena svega pedesetak metara od mosta i rijeke, Lukini stručnjaci nisu bili u stanju da postavljanjem cijevi dovoljnog promjera i adekvatnog pada riješe problem odvodnjavanja oborinskih voda, pa su novci uzaludno bačeni jer je situacija gore nego prije „rekonstrukcije“.                                                                                                         

Voda je poplavila ne samo Glavnu već i Ulicu Jovana Dučića i neke poslovne objekte, a prolazak pješaka je bio nemoguć bez dubokih čizama. Podsjetiću da sam još prošle godine pisao o problemu loše izvedenih radova, i prije svega problemu nadzora i kontrole kvaliteta. Nažalost Luka ima 3 svoja partijska „kadrovika“  koji nadziru sve građevinske radove u gradu, koji su vezani za HET i grad i kružno se smjenjuju na poslovima, a potopljene ulice, brojni propusti i loše izvedeni radovi svjedoče o njihovom znanju, iskustvu i kvalitetima. Deviza je godinama ista – drži vodu dok majstori odu!                                 

Pokušavajući da glumi malog Tita, Luka je lani organizovao radnu akciju i angažovao partijske aktiviste da „ubrzaju“ radove na Glavnoj ulici, i umjesto do Radio Trebinja, kako je bilo planirano, radove preko noći produžio sve do bivšeg Vatrogasnog doma. Posledice brzopletosti, anarhije i nestručnosti sada su svima vidljive, a pitanje je kada će neko položiti račune i odgovarati za brojne propuste i zloupotrebe.

 

Nebojša Vukanović