palpal

Trebinje na vodi i ogorčenje građana

Posle običnih padavina poslednjih dana poplavljen je veliki broj ulica i naselja u Trebinju, a zimske kiše i padavine, koje su ouničajene u ovo doba godine, iznenadile su ponovo gradske službe, mada imaju prevelik broj zaposlenih koji su pretrpani i sjede u kancelarijima umjesto da se angažuju na terenu gdje su potrebniji i gdje bi bili korisni.

Prevelika urbanizacija, previše zgrada, stanova, betona i asfalta na malom prostoru, uništavanje zelenih površina, te loš kvalitet radova, slaba komunalna infrastruktura i njeno održavanje, posebno u jesen kada lišće opada i zatvara odvode, uzrok su popvala u gradu posle svakih obilnijih padavina.

Mještani Ulice Luke Vukalovića, u naselju Ložiona, širem centru Trebinja, godinama čekaju da se realizuje plan investicija i asfaltira ulica koja je raskopana i uništena prije 7 godina, kada je izrađena kanalizacija. Asfalt su dobili davne 1989. godine, ali je on uništen kad su postavljene kanalizacione cijevi.

Mještanin Saša Spaić zvani Car kaže da su sredstava za popravku i uređenje više puta bila planirana u gradskom budžetu ali su preusmjerena za druge namjene.

Nažalost poplave i paraliza cijelih naselja i dijelova grada nakon obilnijih padavina je česta pojava, građani gotovo da ne mogu izaći iz stana i kuće, doći do prodavnice i automobila, a problem je u lošem radu komunalnih službi, koje u jesen kada pada lišće ne održavaju mrežu i ulice, te u lošem nadzoru i radovima. Svakako da odgovorni treba da se uozbilje i na vrijeme otklone probleme kako se poplave i kolaps ne bi ponavljali posle svakih padavina.

 

Nebojša Vukanović