palpal

Trebinje na minimalcu, Vlada smanjila plate u Elektroprivredi RS

image-0-02-05-cac691c673b338514d5b7cb1f13a33fe31e55edf2451d3e7c2b9d5c8f06c0b34-V.jpg

Trebinje na minimalcu, Vlada smanjuje platu svim radnicima Elektroprivrede RS

Poslije dužeg čekanja radnicima gradske administracije i javnih gradskih preduzeća u Trebinju danas je isplaćen lični dohodak, ali su zaposlni šokirani iznosom plate koja je umanjena za 20% i nije isplaćen lični dohodak. Tako je prosječnom radniku sa srednjom stručnom spremom lični dohodak prepolovljen, i umjesto 700 do 800 maraka isplaćeno im je scega 360 do 390 maraka.
Smanjenje plata očekuje i radnike u elektro-energetskom sistemu, koji je do sada i bio najveći bastion i uglavnom najvjernije glasačko tijelo režima. Vlada Republike Srpske je predložila, a direktor Elektroprivrede Republike Srpske Željko Kovačić prihvatio i proslijedio sindikalnim organizacijama u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske novi prijedlog Kolektivnog ugovora i Pravilnik o obračunu plata kojim se znatno smanjuju lični dohotci svim zaposlenim osim funkcionerima, šefocima i izvršnim direktorima. Sindikat ima 10 dana da prihvati novi Kolektivni ugovor ili će u protivnom on biti nametnut na silu!

Novi Kolektivni ugovor u EPRS predviđa da se koeficijent minulog rada smanji sa 0,60 na 0,30% po godini radnog staža, noćni rad i rad na državni praznik se smanjuje sa 50% na 40%, rad nedeljom više se ne plaća sa 20% uvećanja već kao obična dnevnica, dok se stimulacija smanjuje sa 10% na 5%. Ukida se isplata zimnice i regresa te dodatka za Božić i Vaskrs, a jedino će se radnicama isplaćivate naknada za 8. mart. Otpremina radnicima koji odlaze u penziju umjesto dosadašnjih 6 prosječnih plata kod poslodavca iznosi 3 prosječne plate u Republici Srpskoj.
Koeficijent za obračun plate srednjoj stručnoj spremi smanjuje se za oko 10%, a radnici sa 20 godina radnog staža u prosjeku će imati 200 maraka manju platu, bez dodatnih umanjenja koja se odnose na prestanak isplate regresa i zimnice. Koeficijent višoj i visokoj stručnoj smjeni takođe se smanjuje za oko 10% ali Uprava preduzeća može uvećati platu šefovima i rukovodiocima koji obavljaju odgovorne poslove i do 20% zbog navodne složenosti, tako da jedino najodaniji sljedbenici režima i vladajuće partije, koji su postavljeni na rukovodeća mjesta, mogu umjesto smanjenja očekivati povećanje plate za 10%.

Pritisak režima postaje nepodnošljiv jer vlastodršci na građane i radnike prebacuju teret krize i traže da svi plaćamo posledice njihovog kriminala, zloupotreba i neodgovornog ponašanja u protekloj deceniji. I dok se sa jedne strane smanjuju plate i otpuštaju radnici, sa druge strane povećaju se porezi i nameti pa je došlo vrijeme da građani Republike Srpske, prije svega istočne Hercegovine, dignu glas i pobune se protiv bahatih i osionih vlastodržaca koji ih vode u provaliju. Treba naglasiti da je samo u januaru ove godine Vlada Republike Srpske emitovala novu seriju od oko 50 000 000 maraka trezorskih zapisa i hartija od vrijednosti, ali ni to nije bilo dovoljno da se izvrše osnovne isplate budžetskim korisnicima,a dugovanja i potraživanja povjeriocima se stalno povećavaju.

Sistemsko siromašenje nacije na uštrb malog broja bogataša bliskih vlasti, stalno stezanje kaiša, smanjenje plata, otpuštanje radnika i rasprodaja prirodnog bogatstva, resursa i javnih preduzeća su osnovne dogme pogubnog neoliberalnog koncepta koji sprovodi režim Milorada Dodika. Proteklu deceniju je uništeno, razoreno i prodato skoro sve, a ostalo je još samo da vlast strancima proda i Elektroprivredu pa da se Republika Srpska i zvanično pretvori u koloniju.
Smanjenje plate radnicima u Trebinju i elektro-energetskom sistemu samo je početak „bolnih rezova i reformi“, i uskoro se može očekivati novi talas otpuštanja radnika, smanjenja plata u ostalim javnim preduzećima i ustanovama te nova povećanja poreza i nameta. Sistem i režim su pred pucanjem, a ostaje da se vidi do kada će građani da ćute, trpe teror i strahovladu domaćih okupatora.

Nebojša Vukanović