palpal

Tompson i žurka sa šahovnicama na Veliki petak uznemirili Srbe na Ivanici

U organizaciji opštine Ravno na pravoslavni Veliki petak, uoči Vaskrsa, na Ivanici je održan turnir mjesnih zajednica u malom fudbalu i otvoren tek sagrađeni sportski teren i igralište. Na fudbalskom turniru učestvovala su ekipe iz opštine Ravno, a sportske terene i igrače  blagoslovio je trebinjski župnik don Anto Luburić.

 

Nagrade sportistima i pobjednicima uručio je načelnik  opštine Ravno Andrija Šimunović, a lokalne Srbe, koji trenutno čine polovinu stanovništva, uznemirila je žurka, pjesma i veliko vedselje koje je trajalo do duboko u noć na Veliki petak, najtužniji dan u godini za Hrišćane.

Posebno je Srbe povrijedilo i uznemirilo glasno pjevanje Tompsonovih pjesama preko razglasa, jer je poznat po veličanju ustaša, Maksa Luburića, Ante Pavelića i fašističke NDH-a, zločina i genocida u logorima Jasenovac i Stara Gradiška, počinjenih nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata, što su Ivaničani doživjeli kao veliku provokaciju, pa su se u znak protesta obratili načelniku Šimunoviću i fratru Luburiću.

 

 

Do rata i 1992. godine Srbi su činili 90% stanovništva na Ivanici, naselju koje se nalazi uz samu granicu sa Hrvatskom, a danas je stanovništvo miješano, gotovo je isti broj Srba i Hrvata, dok su Bošnjaci u manjini. Srbi sa Ivanice su jako uznemireni događanjima pred najveći hrišćanski praznik, jer je poslata poruka da je opština Ravno terene napravila samo za Hrvate dok su Srbi i njihova djeca nepoženjni, djeca se ne bi osjećala prijatno da igraju ispod šahovnica, koje su visile na svakom koraku, i uz zvuke Tompsona.

Ono što je najzanimljivije da su turnir hrvatskih klubova sponzorisale i firme iz Trebinja, Hercegovina-putevi Miša Šćepanovića i Apis Dragana Koraća, a sve sa namjerom da dobiju nove tendere i poslove na Ivanici i opšštini Ravno iako ni prethodne, izgradnju ulica i vodovoda, nisu uradili kako treba pa misle sponzorstvima „ispeglati“ propuste.

Već 20 godina Srbi pokušavaju dobiti građevinsku dozvolu od opštine Ravno da sagrade crkvu i pravoslavni hram u naselju, tik pored graničnog prelaza, gdje je već ograđeno crkveno zemljište, ali HDZ-ova vlast u Ravnom, koja je u koaliciji i saradnji sa SNSD-om skoro dvije decenije, uporno opstruiše izdavanje dozvole i početak radova na izgradnji pravoslavne crkve, što Srbi smatraju velikom diskriminacijom i nepravdom, kršenjem Ustava, ljudskih prava i sloboda.

Kada su Srbi obnavljali u ratu spaljene kuće, koje su uništene i minirane u julu 1992. godine kada je Ivanicu iz pravca Brgata i Dubrovnika zauzela Hrvatska vojska, policija iz Ravnog je zabranjivala da se na obnovljene kuće postavi trobojka Republike Srpske bez obilježja, a sada niko ne reaguje kada se vijore zastave susjedne Hrvatske.

Zbog dešavanja na Veliki petak, a posebno zbog provokacija sa Tompsonom i njegovim pjesmama koje veličaju ustaše i NDH, delegacija Srba iz Ivanice zatražila je razgovor sa načelnikom opštine Ravno Andrijom Šimunovićem i don Antom Luburićem, žele da ih pitaju kako bi reagovale institucije da su se Srbi sa pravoslavnim sveštenikom okupili na katolički Veliki petak i praznik u nekom hrvatskom selu, pjevali četničke pjesme i mahali srpskim zastavama, da li bi se to smatralo provokacijom i da li bi bila pozvana policija?

Ivanica se kao feniks podigla iz ruševina nakon rata, život se obnovio, postala je prava turistička atrakcija, Srbi, Hrvati, Bošnjaci i stranci, koji su se doselili i sagradili vile sa bazenima, žive u miru i skladu bez većih problema godinama, i nadaju se da će tako ostati i u narednom periodu, da neće biti provokacija sa Tompsonom koji mogu bez potrebe podići tenzije, te da će i Srbi, kao i Hrvati, dobiti pravo da grade svoju bogomolju.

 

Nebojša Vukanović