palpal

Teslićani se razišli oko 3 sata ujutro, nakon velikog podviga

Velika pobjeda i veliki junački podvig Teslićani su morali da brane sve do 3 sata ujutro, kada su se nakon višesatnih protesta na poziv načelnika Milana Miličevića razišli ispred sjedišta Izborne komisije, koja zbog nepravilnosti i zloupotreba nije željela da proglasi konačne rezultate. Izborna ad-hok komisija, koju čine isključivo članovi SNSD-a i ljudi Dragana Bogdanića, potvrdila je preliminarne rezultate na 64 od ukupno 68 biračkih mjesta, po kojima je 9 436 glasača glasalo protiv opoziva, a 5 566 ili oko 37% za opoziv načelnika Milana Miličevića.

Na 4 biračka mjesta, gdje je pokušana izborna krađa i gdje su zamijenjene vreće i izborni materijal, nisu brojani glasovi, a Komisija traži da se CIK BiH izjasni šta da se radi da sumnjivim glasovima i vrećama. Rad se nastavlja u 8 časova, a posmatrači SDS-a u smjenma će dežurati cijelu noć kako bi spriječili nove pokušaje zloupotreba. Sve vreće sa 64 biračka mjesta imaju pravi pečat žute boje, dok su četiri sporne vreće, za koje se sumnja da su zamijenjene, pečatirane bijelim pečat, a upravo je ovaj beskrupulozni pokušaj pljačke bio povod za mosovno okupljanje Teslićana ispred sjedišta Bogdanićeve Izborne komisije, koja je provela referendum o opozivu načelnika.

Umjesto da pohapsi razbojnike koji su pokušali izvršiti krivično djelo i prekrojiti izbornu volju građana, nažalost pojedini pripadnici policije su učestvovali u sumnjivim radnjama i pokušaju zataškava, što je pokazatelj u kakvoj zarobljenik i korumpiranoj državi živimo.

U Biračkom mjestu Vlajići pokušana je zamjena vreća i izbornog materijala prilikom prevoza do sjedišta Komisije, a predsjednik Biračkog odbora, SNSD-ov Srđan Danilović, nije dozvolio posmatračima i članovima Biračkog odbora da slikaju popunjen obrazac sa rezultatima glasanja, i puna 3 sata se zaključao na tavanu, sve dok nije došla policija da ga izvuče, i do Teslića se prebacio u vozilu odbornika SNSD-a. Tada je, po svemu sudeći zamijenjen izborni materijal.

Bogdanovića Komisija je potvrdila da je na 64 od 68 Biračkih mjesta načelnik Miličević napravio nedostižnih oko 4 000 glasova razlike, i bez obzira na pokušaj krađe i manipulacije sa glasovima iz inostranstva, ostaće načelnik opštine jer je SNSD opoziv doživio pravi debakl. Milioni opljačkani od naroda i sirotinje su bačeni na kupovinu odbornika-papaka, 13 ih je promijenilo dres, ali milioni nisu potkupili častan narod koji je jasno rekao NE Mafiji, lopovima, teroru i nasilju.

Pobjeda Milana Miličevića predstavlja pravi podvig, jer je bio sam protiv svih, i nijedna stranka, osim SDS-a oslabljenog kupljenim papcima i izdajnicima, nije mu pružila ppodršku. Ne mogu a da ne izrazim divljenje Teslićanima, koji su uspjeli ne samo da odole strašnim pritiscima, ucjenama, nasilju i teroru, već su masovno izašli na ulice i upravo je njihov protest spriječio Mafiju da brutalno pokrade izbore i volju građana. Po prvi put od 2006, referenduma o nezavisnosti Crne Gore i zlokobnog povratka Dodika na vlast, uživao sam iskreno u slastima velike izborne pobjede, čija je važnost ogromna nevjerovatno, sigurno će predstavljati prekretnicu i tačku preokreta u Republici Srpskoj. Teslić je naš Staljingrad, sloboda, demokratija i ljudsko dostojanstvo su odbranjeni, a napokon se probudio prkos, duh i moral u ljudima, radost i sjaj u očima, želja za otporom, slobodom i životom dostojnog čovjeka u našem narodu.

Od srca još jednom čestitam načelniku Milanu Miličeviću na veličanstvenom i veoma važnom podvigu za sve nas, jer je vratio nadu i ugrijao srca mnogima širom Srpske, ali prije  svega hrabrim, čestitim i prkosnim Teslićanima. Oni su osvjetlali obraz naciji, podsjetili na slavne pretke i vrijeđe kad nam se Evropa divila, i Teslićani su Hercegovcima i svim građanima Srpske, pokazali kako se odupire nasilju, bori za istinu, pravdu, slobodu, čast i ljudsko dostojanstvo.

 

Nebojša Vukanović