palpal

Šupić novi direktor HE Višegrad?

Blagoje Šupić.jpg

Šupić novi direktor HE Višegrad?

Blagoje Baja Šupić, dugogodišnji finansijski direktor Elektroprivrede Republike Srpske, mogao bi uskoro postati direktor Hidroelektrane Višegrad. U sklopu bazičnih priprema za opšte izbore naredne godine, generalni sekretar SNSD-a i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović radi na izgradnji svoje mreže kadrova u javnim preduzećima i ustanovama, koje će već razrađenim šemama izvući ogromna finansijska sredstva za finansiranje kampanje.

U tom cilju Luka Petrović već dugo lobira i obezbjedio je podršku u vrhu stranke za smjenu sadašnjeg direktora HE Višegrad Mile Lakića i imenovanje kontraverznog Baje Šupića. Lakić je blizak struji u SNSD-u koju predvodi Nebojša Radmanović, a imenovanjem svog čovjeka, Luka bi imao gotovo punu kontrolu nad elektro-energetskim sektorom.

Prije nekoliko dana Luka je skinuo glavu direktoru gatačkog Rudnika Srđanu Miloviću, koji je zauzvrat kao kompenzaciju dobio imenovanje svog šure Mike Govedarice na mjesto pravobranioca Republike Srpske. Luka je umjesto Milovića postaviti svog čovjeka i tako dobrim dijelom kontrolisati finansije i javne nabavke RiTE Gacko.

Odmah nakon detroniziranja Milovića, poput svog idola Lakija Lučijanija gen-sek SNSD-a obrušio se na Milu Lakića i direktora Elektroprivrede RS Željka Kovačevića. Njegovi mediji dobili su nalog da krenu u kampanju i pripremem uklajanje Željka Kovačevića. Ipak za razliku od Lakića, Kovačević je tvrđi orah i ima duboke korijene u Banjaluci, decenijama je na visokim funkcijama i umrežen prljavim poslovima sa mnogima u vrhu vlasti pa će njegova smjena ići mnogo teže nego što se nada Petrović.

Organizovana sistemska pljačka Elektroprivrede Republike Srpske sprovedena je 2014. godine, i zahvaljujući velikim zloupotrebama i desetinama miliona maraka koja su namještenim fiktivnim poslovima izvučene iz elektro-energetskog sistema, SNSD je pobijedio na izborima u Hercegovini i istočnom dijelu Srpske. Ni poskupljenje struje i kulučenje svih građana nije pomoglo spašavanje elektro-energetskog sektora koji grca u dugovima, a samo dugovanja RiTE Gacko premašila su 150 miliona maraka.
Uz pomoć brojnih kredita koji treba da se podignu u narednom periodu, HET je već pokrenuo proceduru za uzimanje 10 miliona maraka novog kredita, SNSD planira da obezbjedi sredstva za opšte izbore u oktobru naredne godine. Nakon toga prezadužena, opljačkana i uništena Elektroprivreda išla bi na doboš i bila privatizovana, mnogi radnici bi ostali bez posla a cijena električne energije drastično povećana. To vladajuću oligarhiju ne brine puno jer su spremni žrtvovati najvažniji resurs Republike Srpske kako bi opstali na vlasti, a tako spasili i svoje glave i držeći zarobljenim korumpirane institucije koje nažalost godinama ne funkcionišu i ne rade svoj posao.

Nebojša Vukanović